Οδηγίες moodle

Πώς να χρησιμοποιήσετε την εκπαιδευτική πλατφόρμα

Για να βλέπετε αυτή τη σελίδα, θα έχετε λάβει ήδη ένα email με τα στοιχεία πρόσβασης στην εκπαιδευτική πλατφόρμα. Από το email αυτό αντιγράψτε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης στα αντίστοιχα πεδία στην σελίδα εισόδου, όπως περιγράφεται και στο παραπάνω βίντεο.

Ο κωδικός που σας έχει σταλεί έχει δημιουργηθεί αυτόματα και τυχαία από το σύστημα και τον ξέρετε μόνο εσείς. Αν παρόλα αυτά θέλετε να τον αλλάξετε, όπως π.χ. προκειμένου να επιλέξετε κάτι που να το θυμάστε πιο εύκολα, μπορείτε να ακολουθήσετε τις οδηγίες που υπάρχουν στο βίντεο. Να θυμάστε, όμως, ότι ο κωδικός θα πρέπει να περιέχει κατ’ ελάχιστο 8 χαρακτήρες, από τους οποίους τουλάχιστον ο ένας θα πρέπει να είναι αριθμητικό ψηφίο.

Προκειμένου να γνωριστούμε καλύτερα, είναι σημαντικό να συμπληρώσετε το προφίλ σας με τις πληροφορίες που εσείς θεωρείτε ότι σας χαρακτηρίζουν. Είναι εύκολο να το κάνετε, είτε άμεσα πατώντας επεξεργασία κάτω από το προφίλ στο μπλοκ Γρήγορη Μετάβαση (εμφανίζεται στη δεξιά στήλη της σελίδας) είτε, ακολουθώντας τις οδηγίες του βίντεο, πηγαίνοντας στην κορυφή δεξιά στην κορδέλα πατώντας το στρογγυλό εικονίδιο με το περίγραμμα ατόμου. Πατάτε και μεταβαίνετε στο πεδίο όπου μπορείτε να καταχωρίσετε πληροφορίες για εσάς, όπως το επιθυμείτε.

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα δομείται σε ενότητες. Η τρέχουσα ενότητα θα εμφανίζεται πρώτη και θα διακρίνεται από το πλαίσιο στο οποίο θα βρίσκεται. Σε κάθε ενότητα μπορεί να υπάρχουν αρχεία κειμένου τα οποία θα μπορείτε να κατεβάζετε, εικόνες και φωτογραφίες που θα μπορείτε να σχολιάσετε, φόρα στα οποία θα συμμετέχετε είτε μετέχοντας στη συζήτηση είτε θέτοντας εσείς ένα δικό σας θέμα συζήτησης. Το παραπάνω βίντεο παρουσιάζει αυτές τις βασικές λειτουργίες, και εξηγεί, επίσης, πώς μπορείτε να ανεβάσετε δικά σας κείμενα και εικόνες.

Κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης, είναι πολύ σημαντική η επικοινωνία μεταξύ μας. Αυτή μπορεί να πραγματοποιείται και μέσω της πλατφόρμας με ανταλλαγή μηνυμάτων. Δείτε το βίντεο για να καταλάβετε πώς μπορείτε να ανταλλάσσετε μηνύματα, να αναζητάτε άλλους χρήστες και να τους προσθέτετε στις επαφές σας για πιο άμεση επικοινωνία.

Εκτός από τα μηνύματα, μπορείτε να επικοινωνείτε άμεσα με όποιον είναι συνδεδεμένος εκείνη τη στιγμή στην πλατφόρμα μέσω μιας εφαρμογής chat. Όταν ξεκινάτε μία συνομιλία, ένα popup εμφανίζεται αμέσως στον αποδέκτη με το μήνυμά σας, όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο, στο οποίο εκείνος μπορεί να σας απαντήσει άμεσα.

Μία ιδιαίτερα σημαντική εφαρμογή της πλατφόρμας είναι το χρονολόγιο. Αυτό είναι ουσιαστικά το προσωπικό σας ξεχωριστό ιστολόγιο μέσα στην πλατφόρμα, όπου μπορείτε να ανεβάζετε υλικό ώστε να είναι προσβάσιμο στους υπόλοιπους. Το υλικό αυτό, εκτός από κείμενο, μπορεί να περιλαμβάνει φωτογραφίες ή οποιοδήποτε άλλο ψηφιακό μέσο. Είναι σημαντικό σε κάθε ανάρτηση, για την καλύτερη οργάνωση του υλικού, να επιλέγετε μία από τις υπάρχουσες ετικέτες (νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, ΣΔΕ) σε περίπτωση που αφορά δράσεις στο σχολείο, ή να γράφετε μία δική σας.

Στο ημερολόγιο που υπάρχει στο δεξί μέρος κάθε σελίδας της πλατφόρμας, σημειώνονται οι σημαντικές ημερομηνίες που έχουν σχέση με την επιμόρφωση. Σε αυτές μπορείτε να προσθέσετε τις δικές σας, όπως φαίνεται στο παραπάνω βίντεο. Κάθε είδος γεγονότος έχει διαφορετική σήμανση, η οποία εμφανίζεται στο υπόμνημα κάτω από την εφαρμογή.