H σχολική μας μονάδα συμμετείχε στην “κλιματική δράση για την ειρήνη”, μέρος της μεγάλης εκστρατείας της Environmental Online-ENO, που είχε ως στόχο τη δεντροφύτευση για το κλίμα και την ειρήνη. Οι φυσικές καταστροφές εκτοπίζουν τρεις φορές περισσότερους ανθρώπους από τις συγκρούσεις, εξαναγκάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν ασφάλεια αλλού.Η αλάτωση του νερού και των καλλιεργειών θέτει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια και η επίπτωση στη δημόσια υγεία κλιμακώνεται.  Οι αυξανόμενες εντάσεις για τους πόρους και τις μαζικές μετακινήσεις ανθρώπων επηρεάζουν κάθε χώρα σε κάθε ήπειρο. Επομένως, η κλιματική αλλαγή προκαλεί σαφείς απειλές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Στη δράση αυτή συμμετείχαν χιλιάδες σχολεία, ομάδες νέων, πόλεις και οργανισμοί σε όλο τον κόσμο.

Το δέντρο είναι ένα σύμβολο για την ENO. Πρώτον, γιατί υπενθυμίζει τη φύση και τη σημασία της προστασίας του κλίματος και του περιβάλλοντος.  Δεύτερον, συμβολίζει τη συνεργασία  με σχολεία και ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.  

Εμείς, επιλέξαμε να φυτέψουμε ελιά. 

Για εμάς τους Έλληνες η ελιά είναι ένα ευλογημένο δένδρο, ένα πολύτιμο δώρο της φύσης και έχει συνδεθεί με την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Ο καρπός της ήταν από τα πρώτα χρόνια ευλογημένος, σύμβολο γνώσης, σοφίας, αφθονίας, δύναμης, υγείας και ομορφιάς. Τα κλαδιά της ακόμη και σήμερα συμβολίζουν την ειρήνη. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Έλληνες ήταν ο πρώτος λαός που καλλιέργησε ελιές στον ευρωπαϊκό χώρο της Μεσογείου. 

Αγαπάμε όχι μόνο την πατρίδα μας, αλλά και όλον τον πλανήτη. 

Ως ενεργοί πολίτες δώσαμε  το δικό μας στίγμα και ευχηθήκαμε  να  δούμε την ελιά  να μεγαλώνει και να καρποφορεί.  Προσδοκούμε, επίσης,  οι μαθητές μας και οι μαθήτριές μας  να ζήσουν σ΄έναν ειρηνικό κόσμο , να μεγαλώσουν και να αναπτύξουν τα ταλέντα τους αγωνιζόμενοι για ένα καλύτερο μέλλον για όλους  τους ανθρώπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Στη δράση συμμετείχαν όλες οι τάξεις. 

Τα πρωτάκια μας μίλησαν για την ειρήνη με τη δασκάλα τους και φώναξαν δυνατά «Ειρήνη, ειρήνη, θέλουμε ειρήνη»

Οι μαθητές και μαθήτριες της Β τάξης  απήγγειλαν στίχους από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Ειρήνη» και κουνώντας τα περιστεράκια τους εξέφρασαν την επιθυμία τους να ζήσουν σ΄έναν ειρηνικό κόσμο.

Οι μαθητές και μαθήτριες της Γ1 τάξης έφτιαξαν στεφάνια ελιάς για να τιμήσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες της Στ τάξης και χρωμάτισαν πετρούλες για να οριοθετήσουν τον χώρο του δένδρου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ2 τάξης με αφόρμηση το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου μας είπαν τι σημαίνει γι΄αυτούς «ειρήνη» και έφτιαξαν όμορφες ζωγραφιές.

Η Δ τάξη  δημιούργησε όμορφες αφίσες, τραγούδησε στα αγγλικά και βροντοφώναξε ότι αγαπά τον πλανήτη μας μιας και ο πλανήτης μας είναι το σπίτι μας.

ΟΙ μαθητές και οι μαθήτριες των Ε1 και Ε2 τάξεων τραγούδησαν το ποίημα Ελιά του Δημήτρη Σταυρακάκη με συνοδεία στο αρμόνιο τη μουσικό του σχολείου μας κα Αναστασία Ρουβολή.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης έπαιξαν ένα παιχνίδι συνεργασίας . Ανά δυάδες έπρεπε να πάρουν τα μπουκάλια με νερό που ήταν τοποθετημένα στο πάτωμα και να τα συγκεντρώσουν όλα γύρω από το δέντρο της ελιάς. Στη συνέχεια ανά έξι παιδιά χρησιμοποιώντας μόνο τους δείκτες του ενός χεριού έπρεπε να σηκώσουν το μπουκάλι και να αδειάσουν το νερό στην ελιά.

Για την προσπάθειά τους αυτή οι μαθητές της Γ1 τάξης τους στεφάνωσαν με τους χάρτινους κότινους που οι ίδιοι κατασκεύασαν.

Η δράση έκλεισε με τους στίχους του Ανδρέα Λειβαδίτη

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δε θα πάψεις ούτε στιγμή να αγωνίζεσαι για το δίκιο και την ειρήνη…


Στη δράση συμμετείχαν όλοι/ες οι εκπαιδευτικοί και όλοι/ες οι μαθητές και οι μαθήτριες.
 

 

Από ανάρτηση της εκπαιδευτικού  Ιωάννας Σαρρούδη του 18ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου στο χρονολόγιο του προγράμματος “Νοιάζομαι & Δρω”