Φαναροδρομία αφιερωμένη στο MakeWish!!

2012… 1η  Δεκεμβρίου…Μια ομάδα παιδιών μαζί με τις δασκάλες τους και τους γονείς τους, με φαναράκια αναμμένα περπατούν για 2 περίπου χιλιόμετρα, από το νηπιαγωγείο τους μέχρι την πλατεία της πόλης τους, με τη συνοδεία βιολιού που παίζει συμμαθητής τους από τα παλιά, μεγάλος πιά γυμνασιόπαιδο. Στα σκοτεινά δρομάκια λαμπυρίζουν ζεστά τα φώτα από τα φαναράκια τους και αντηχούν γλυκά οι χριστουγεννιάτικες μελωδίες και τα τραγούδια των παιδιών. Οι πρώτες πόρτες ανοίγουν δειλά, για να δουν τι γίνεται έξω.

Μας κοιτούν λίγο περίεργα, μα εμείς τους ευχόμαστε καλά Χριστούγεννα και  τους κερνάμε δίπλες και μελομακάρονα που έχουμε από το  προηγούμενο απόγευμα φτιάξει μαζί με τις μαμάδες και που οι μπαμπάδες ανέλαβαν να μεταφέρουν σε πανέρια στολισμένα σε όλη τη διαδρομή  ως την πλατεία.

Στα σκαλιά της εκκλησίας ανεβαίνουν τα παιδιά και τραγουδούν δυνατά χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Η πλατεία στο μισοσκόταδο με τα λιγοστά φώτα αναμμένα μοιάζει ερημική. Από κάποια μαγαζιά εκεί γύρω, βγαίνουν να δουν τι συμβαίνει. Τους κερνάμε όλους γλυκά, τραγούδια, χαμόγελα, κι ευχές και τους λέμε πως ήρθαμε να φέρουμε το μήνυμα των Χριστουγέννων σαν αλλοτινοί καλαντάρηδες!

Την επομένη, όλοι μιλούν για τα νηπιαγωγάκια που τραγουδούσαν στην πλατεία.

Από  τότε, κάθε χρονιά, η πλατεία ντύνεται γιορτινά, το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο μας περιμένει να τραγουδήσουμε  χριστουγεννιάτικα κάλαντα και τον ύμνο της χαράς, για να φωταγωγηθεί. Στην  Φαναροδρομία μας , συμπορεύονται μαζί μας παιδιά και γονείς από προηγούμενες χρονιές και όλοι μαζί σαν μια μεγάλη αγκαλιά, φέρνουμε κάθε χρόνο το χαρούμενο μήνυμα  της Γέννησης του Χριστού!

Οκτώ χρόνια μετά……

 2019… 13η  Δεκεμβρίου… Έχει σουρουπώσει για τα καλά. Γονείς, παιδιά, φίλοι από τα παλιά και εκπαιδευτικοί είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε! Ο βιολιστής μας, μαθητής μας από τα παλιά, φίλος  και εθελοντής, πιστός στο ραντεβού μας κάθε χρόνο, στέκεται εκεί μπροστάρης, για να δώσει το ρυθμό στη Φαναροδρομία μας.

Στην λαμπρά και χριστουγεννιάτικα στολισμένη πλατεία της πόλης μας, ο κόσμος πολύς μαζί κι οι άρχοντες του τόπου μας! Όλοι περιμένουν την άφιξή μας για να φωταγωγήσουμε το δέντρο της πόλης μας, να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε, να κεραστούμε γλυκά κι ευχές.

Η φετινή μας, Φαναροδρομία, ήταν η πιο λαμπερή από όλες μέχρι τώρα!!

Τα παιδιά κρατούσαν στα χέρια τους φανάρια Αστέρια λαμπερά. Τα φτιάξανε μαζί με τους γονείς τους, το προηγούμενο Σάββατο στο εργαστήρι  που κάναμε στο νηπιαγωγείο, προκειμένου να συγκεντρώσουμε χρήματα για τα αστέρια των ευχών του MakeWish.

Το σχολείο μας , η πλατεία, ο ουρανός, γέμισε  με αστέρια και εμείς γεμίσαμε από χαρά γιατί μπορέσαμε να προσφέρουμε ελπίδα στα παιδιά του MakeWish για να συνεχίσει να λάμπει και το δικό τους αστέρι.

Από ανάρτηση της εκπαιδευτικού Ελισάβετ Σπύρου του 2ου Νηπιαγωγείου Καλυβίων στο χρονολόγιο του προγράμματος “Νοιάζομαι & Δρω”