Τρίτη 3 Δεκέμβρη – Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. 

Από νωρίς το πρωί η Πλατεία Μικρασιατών και το Σπίτι του Πολιτισμού στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου γέμισε με μαθητές και μαθήτριες όλων των ηλικιών.  Σχεδόν 300 παιδιά και 50 εκπαιδευτικοί από 10 σχολεία της τυπικής και ειδικής εκπαίδευσης της πόλης, συναντήθηκαν για να γιορτάσουν τη διαφορετικότητα, την αποδοχή, το σεβασμό, την ισότιμη συνύπαρξη και συνδημιουργία, και να εγκαινιάσουν με τον καλύτερο τρόπο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κράτα με να σε κρατώ».  

Χωρισμένοι σε μεικτές ομάδες και ακολουθώντας τους υπέροχους εθελοντές/ομαδάρχες του Πειραματικού Γυμνασίου, τα παιδιά συμμετείχαν σε σταθμούς/δράσεις και είχαν την ευκαιρία να μάθουν, να ευαισθητοποιηθούν, να ξεδιπλώσουν τα καλλιτεχνικά και αθλητικά ταλέντα τους, αλλά κυρίως να διαδράσουν και να χαρούν.

Στο φουαγιέ του Σπιτιού του Πολιτισμού οι μικροί μαθητές έκαναν ένα μοναδικό μουσικοχορευτικό ταξίδι, «Το Ταξίδι της Ζωής», που ξεκίνησε από το χτύπο της καρδιάς τους και συνέχισε στον κόσμο των ανθρώπων. Μέσα από βουνά και θάλασσες τα παιδιά έγιναν καραβοκύρηδες της αγάπης κι έμαθαν ότι η αγάπη δεν έχει όρια, ότι όλες οι καρδιές χτυπούν στον ίδιο ρυθμό.

Έξω, στην ηλιόλουστη πλατεία γύρω από μεγάλα τραπέζια τα παιδιά ξεδίπλωναν το καλλιτεχνικό τους ταλέντο. Μοιράστηκαν μαρκαδόρους, πινέλα και έμπνευση για να ζωγραφήσουν τον κόσμο των ονείρων τους: όμορφο, χαρούμενο, πολύχρωμο. 

Πιο πέρα, η άθληση και η συνεργασία πρόσφερε άλλου είδους συγκινήσεις. Με καθοδηγητές τους  εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ρεθύμνου, τα παιδιά πιασμένα χέρι χέρι ξεπερνούσαν εμπόδια, παρέκαμπταν δυσκολίες, έπαιζαν μπότσια σε ομάδες, έβαζαν καλάθια, συνεργάζονταν ευχαριστημένα και γελούσαν.  

Τέλος, στην άλλη μεριά της πλατείας σε ένα υπέροχο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, τα παιδιά μάθαιναν το «Κράτα με να σε Κρατώ» στο πεζοδρόμιο. Ένα παιχνίδι προσομοίωσης όπου τα παιδιά με δεμένα μάτια έπρεπε να περπατήσουν στο πεζοδρόμιο με ασφάλεια, να ξεπεράσουν εμπόδια, να διασχίσουν το δρόμο, να υπακούσουν στα ηχητικά φανάρια και όλα αυτά με την σωστή καθοδήγηση των συνομήλικων συνοδών τους.

Και κάπως έτσι κύλησε το πρωινό· με όμορφα βιώματα, έντονα συναισθήματα, χρώματα και χαμόγελα. Η αυθόρμητη, ζεστή διάδραση των περισσότερων παιδιών και οι χαρούμενες φωνές τους άγγιξαν τις καρδιές των μεγάλων και παρακίνησαν όσους  αρχικά επέλεξαν να παραμείνουν στην άκρη. Κι όταν οι δράσεις τελείωσαν και το πάρτι ξεκίνησε, όλοι μαζί έγιναν μια μεγάλη παρέα και «ρόκαραν» με την καρδιά τους, χορεύοντας και συνοδεύοντας στο τραγούδι τη Ματθαία Σπιταδάκη και τη μπάντα της.

Το «Κράτα με να σε Κρατώ»  θα πραγματοποιηθεί σε 25 σχολεία του Ρεθύμνου κατά τη διάρκεια της χρονιάς.  Δεκάδες μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την αξία της διαφορετικότητας, του σεβασμού και της αποδοχής· Να γνωρίσουν από κοντά άτομα με αναπηρία, να ακούσουν τις εμπειρίες και τις δυσκολίες τους· Να προσπαθήσουν να μπουν στη θέση τους με δράσεις προσομοίωσης για να συνειδητοποιήσουν και να συναισθανθούν· Να συνεργαστούν και να συνδημιουργήσουν με μαθητές από τα ειδικά σχολεία· Και βέβαια να αναλάβουν δράση ως ενεργοί πολίτες για να ενημερώσουν κι αυτοί με τη σειρά τους και να διεκδικήσουν την ισότιμη συνύπαρξη, την ασφαλή κινητικότητα και ελεύθερη προσβασιμότητα όλων στη γειτονιά και την πόλη τους.

 Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή θα είναι οι φορείς ΑμεΑ Ρεθύμνου, όπως το Σωματείο ΑμεΑ, Ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό, ο Σύλλογος «ΑΓΑΠΗ» και το Γηροκομείο, και ο Δήμος Ρεθύμνου δια της αντιδημάρχου Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής κας Ελευθεριάδου – Γκίκα που είχε την αρχική ιδέα.  Ως Πειραματικό Γυμνάσιο δεχτήκαμε με μεγάλη χαρά τον ρόλο του συντονιστή που μας προτάθηκε, καθώς ελπίζουμε ότι έτσι θα μπορέσουμε να μεταδώσουμε τις υπέροχες εμπειρίες που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια από παρόμοιες δράσεις στο πλαίσιο του Νοιάζομαι και Δρω. 

“Κράτα με να σε κρατώ” λοιπόν γιατί ξεκινάμε δυνατά!

Από ανάρτηση της εκπαιδευτικού Ιγνατίας Κωφοπούλου του Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Κρήτης στο χρονολόγιο του προγράμματος “Νοιάζομαι & Δρω”