Στο πλαίσιο του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω» οι μαθητές των τάξεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, επισκέφτηκαν την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019 το Δήμαρχο. Στόχος της επίσκεψης ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα εθελοντισμού, αλληλεγγύης και να εμφυσήσει μια στάση ζωής ενεργού πολίτη στους συμμετέχοντες.

Αρχικά τους μαθητές υποδέχθηκε η κ. Βενετοκλή Νατάσα, Προϊσταμένη Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Ρόδου και τους ενημέρωσε για τη λειτουργία και τις υπηρεσίες του Δήμου. Στη συνέχεια, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με το Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων  κ. Κώστα Ταρασλιά, να εκθέσουν τους προβληματισμούς τους και να ζητήσουν τη στήριξή του για την πρωτοβουλία που ανέλαβαν, προκαλώντας του ιδιαίτερη εντύπωση για την ωριμότητα και το είδος των ερωτημάτων που του κατέθεσαν τα οποία αφορούσαν: τα προβλήματα του σχολείου μας, την καθημερινότητα στην πόλη μας, την λειτουργία των παιδικών χαρών, το κυκλοφοριακό, την ανακύκλωση των απορριμμάτων και την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους Ατόμων με Ειδικές Δεξιότητες.
Οι μαθητές παρέδωσαν στον κ. Κ. Ταρασλιά την παρακάτω επιστολή.

Ρόδος, 19/11/2019
Αξιότιμε κύριε δήμαρχε,
Είμαστε οι μαθητές/τριες των Β2, Γ1, Γ2, Στ2 και Τ.Υ. του 5ου ΔΣ Πόλεως Ρόδου. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς Σαβίγκου Μαριάνθη, Κυρίτση Ελισάβετ, Παπαζαχαρίου Ειρήνη Ανθή, Ράπτης Μιχαήλ, Γιάννη Στεφανίδης και Δαυίδ Τσεχερίδης συμμετέχουμε φέτος για τέταρτη χρονιά στο Καινοτόμο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω» που είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Φ13.1/163822/Δ2/4-10-2016).
Στόχος του Προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα εθελοντισμού, η ανάληψη δράσης αλλά και η αλλαγή στάσης και συμπεριφορών.
 
Στο μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος, στην ενότητα «Ζούμε μαζί» μιλήσαμε για το δήμο μας και τα προβλήματα που υπάρχουν. Όμως προβλήματα υπάρχουν και στο σχολείο μας. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για κάποια απ’ αυτά και να ζητήσουμε τη βοήθειά σας ώστε να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό:
  • Καταρχάς, δεν είναι προσβάσιμο  για άτομα με ειδικές ανάγκες με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται ένας μικρός μαθητής της Α’Δημοτικού και να περιορίζεται σε συγκεκριμένους χώρους.
  • Επιπλέον, ο αύλειος χώρος δεν είναι κατάλληλος για παιχνίδι
  • Οι μπασκέτες πρέπει να αντικατασταθούν για την ασφάλειά μας.
 
Τέλος, πιστεύοντας ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε ίσα δικαιώματα και η κοινωνία μας έχει ανάγκη από ανθρώπινα όντα κυρίως με σεβασμό και κατανόηση προς τους συνανθρώπους τους, θα θέλαμε να σας κάνουμε κάποιες προτάσεις που θεωρούμε ότι θα βελτιώσουν την καθημερινή ζωή των πολιτών της Ρόδου. Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε:
1. Τη διαμόρφωση των σχολικών κτιρίων της πόλης μας: Ένα προσβάσιμο σχολείο για άτομα με αναπηρία.
2. Τη δημιουργία Παιδικής Χαράς για ΑΜΕΑ στη Ρόδο: Το παιχνίδι αποτελεί δικαίωμα όλων των παιδιών και για μας ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής αλλά και σωματικής μας ανάπτυξης. Θα θέλαμε, λοιπόν να δώσουμε μια ευκαιρία στα παιδιά με ειδικές ανάγκες να έχουν πρόσβαση σε μια παιδική χαρά ειδικά κατασκευασμένη γι’ αυτά. Θα ήταν ωραίο αν μπορούσατε να διαμορφώσετε μια ήδη υπάρχουσα παιδική χαρά, ώστε όλοι μαζί να απολαμβάνουμε τη χαρά του παιχνιδιού.
 
Είμαστε σίγουροι ότι θα προσπαθήσετε να δώσετε λύση στα προβλήματά μας τόσο για το σχολείο μας όσο και για το καλό του τόπου μας. Θα περιμένουμε με αγωνία.
Με εκτίμηση
Οι μαθητές/τριες των
Β2, Γ1, Γ2, Στ2 και Τ.Υ.
του 5ου Δ.Σ. Ρόδου
 

Από ανάρτηση της εκπαιδευτικού Παπαζαχαρίου Ειρήνης-Ανθής του 5ου Δημοτικού Σχολείου Πόλεως Ρόδου στο χρονολόγιο του προγράμματος “Νοιάζομαι & Δρω”