Στο πλαίσιο την Ευρωπαϊκής  Εβδομάδας Κινητικότητας συμμετείχαμε σε δράσεις ευαισθητοποίησης για την ασφαλή και ελεύθερη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία. 

Προσέγγιση του θέματος στο σχολείο

Μικρά βίντεο και φωτογραφίες μας έδωσαν την αφορμή να προβληματιστούμε και να συζητήσουμε για τις δυσκολίες που τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν στην καθημερινή μετακίνησή τους, τις «ανάπηρες» πόλεις μας, τη λάθος νοοτροπία μας και τη σημασία του σεβασμού του δικαιώματος των ΑμεΑ για ασφαλή και ελεύθερη πρόσβαση και μετακίνηση στην πόλη μας.

 Στο Δημαρχείο

 Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργη Μαρινάκη μας μίλησε για την Ευρωπαϊκή  Εβδομάδα Κινητικότητας και τη σημασία του σεβασμού και της αποδοχής των δικαιωμάτων όλων των πολιτών. Ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου κ. Δημήτρης Τσαχάκης μας ενημέρωσε για τις υποδομές που έχουν δημιουργηθεί στο Ρέθυμνο σχετικά με την προσβασιμότητα των ΑμεΑ αλλά και για όσα ακόμη πρέπει να γίνουν σε επίπεδο δομών και νοοτροπίας των πολιτών.  Οι προσωπικές μαρτυρίες μελών του Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου που παρευρέθηκαν στην συνάντηση μας άγγιξαν βαθειά. Τα παιδιά συνειδητοποίησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία όταν κινούνται στους δρόμους, στις υπηρεσίες ή στα σχολεία της πόλη μας,  αλλά και τον αγώνα που καθημερινά δίνουν για όσα εμείς θεωρούμε αυτονόητα. Ιδιαίτερα οι παρεμβάσεις της νεαρής Μαρίας -μαθήτριας με κινητική αναπηρία- και της μητέρας της, τα προβλημάτισε πολύ, βάζοντας τα στη θέση της.

Οι μαθητές αναλαμβάνουν δράση

Κατόπιν, ήρθε η ώρα για δράση. Φορώντας τα μπλουζάκια και τα καπελάκια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας και έχοντας μαζί μας εκπροσώπους του Σωματείου ΑμεΑ γίναμε ομάδες και περιηγηθήκαμε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μας. Καταγράψαμε προβλήματα υποδομών αλλά και συμπεριφορές οδηγών και συμπολιτών μας που δυσκολεύουν την ελεύθερη και ασφαλή μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία. Μοιράσαμε φυλλάδια με ενημερωτικό υλικό και συζητήσαμε με οδηγούς, καταστηματάρχες και περαστικούς για την υποχρέωση όλων μας να σεβόμαστε τα δικαιώματα των άλλων, προκειμένου να συνυπάρχουμε αρμονικά.

Η εμπειρία εξαιρετική! Όπως είπε και ο Παντελής Θ., μαθητής του Πειραματικού Γυμνασίου «από σήμερα θα βλέπουμε την πόλη μας διαφορετικά!»

Από την ανάρτηση της εκπαιδευτικού κ.Ιγνατίας Κωφοπούλου (Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Κρήτης και 16ο ΔΣ Ρεθύμνου) στο χρονολόγιο του προγράμματος “Νοιάζομαι & Δρω”.