Το Νηπιαγωγείο Παραλιμνίου Σερρών, συμμετέχοντας για  δεύτερη σχολική χρονιά στο πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω»,  ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιούν το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Δεσμός (www.desmos.org) και το Ίδρυμα Λαμπράκη (www.lrf.gr), με στόχο την καλλιέργεια του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης, καθώς και την ενίσχυση μιας στάσης ζωής του ενεργού πολίτη στους μαθητές, μετά από μια  γεμάτη σχολική χρονιά προχώρησε στην ολοκλήρωση ενός project με τίτλο «Ένα Βιβλίο για Όλους, no2» που ως στόχο είχε τη δημιουργία μιας δανειστικής βιβλιοθήκης στην Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών.

Παιδική Βιβλιοθήκη στο Νοσοκομείο Σερρών

Η ιδέα ξεκίνησε από τη νηπιαγωγό Ζαχαρούλα Τζίνη, η οποία ήδη έχει στήσει μια υπαίθρια δανειστική βιβλιοθήκη στον αύλειο χώρο της σχολικής μονάδας, όπου και είναι προϊσταμένη. Έπειτα από έγκριση που πήρε από τη διοίκηση του νοσοκομείου, της παραχωρήθηκε ένας χώρος για την υλοποίηση της ιδέας της.

Εθελοντική εργασία ζωγράφων

Για την αισθητική του χώρου, ώστε να διαμορφωθεί ο χώρος ανάλογα με τις απαιτήσεις,  η υπεύθυνη του έργου Ζαχαρούλα Τζίνη συνεργάστηκε με ζωγράφους της πόλης, όπου όλοι μαζί προσφέροντας εθελοντική εργασία  φιλοτεχνήσαν  τον χώρο, ζωγραφίζοντας τους τοίχους με ζωγραφιές εμπνευσμένες από τους πίνακες του ζωγράφου Ακριθάκη.

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο τοποθετήθηκαν τρεις βιβλιοθήκες,  δωρεά της σερραϊκής επιχείρησης  ΔΡΟΜΕΑΣ ΑΒΕΕΑ / Dromeas S.A

Οι δανειστικές βιβλιοθήκες, τοποθετημένες στην παιδιατρική πτέρυγα του νοσοκομείου και έξω από τους θαλάμους των παιδιών που νοσηλεύονται, με ελεύθερη πρόσβαση και λειτουργία για όλα τα παιδιά λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, δεν υπάρχει κεντρική διαχείριση και τα βιβλία που πλέον πλαισιώσουν την βιβλιοθήκη είναι παραμύθια κατάλληλα για μικρά  αλλά και μεγάλα παιδιά.

Πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω»

Σε διάχυση της ιδέας και για υποστήριξη της δράσης μας η νηπιαγωγός με την βοήθεια των παιδιών  σχεδίασε και δημιούργησε ένα εκπαιδευτικό πακέτο, το οποίο  κυκλοφορούσε σε σχολεία της πόλης.

Το εκπαιδευτικό πακέτο,  μιλώντας πρωτίστως για την αξία του εθελοντισμού και της προσφοράς, ενημέρωνε γονείς και εκπαιδευτικούς  για το πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω» και για το σκοπό του έργου,  ζητώντας τους  να το στηρίξουν   χαρίζοντας  βιβλία και επιτραπέζια παιχνίδια.

Εντυπωσιακός απολογισμός

Ο απολογισμός της δράσης «΄Ένα Βιβλίο για Όλους, no2» έχοντας ήδη ολοκληρωθεί, έχει να καταγράψει 12 σχολικές μονάδες που συμμετείχαν, 300 παιδιά που αλληλεπίδρασαν, 2 επιχειρήσεις της τοπικής  κοινωνίας που στήριξαν το έργο, τον ΔΡΟΜΕΑ ΑΒΕΕΑ / Dromeas S.A και την ΦΥΤΟΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΕ – NEWENERGY SA , 250 τίτλους βιβλίων που συγκεντρώθηκαν,  30 επιτραπέζια παιχνίδια που χαρίστηκαν και πολλούς  πολίτες και φίλους που συνεργάστηκαν για την ολοκλήρωση του.

ΠΗΓΗ: www.anexartitos.gr