Η επίσκεψη στην Στ΄τάξη του σχολείου μας εκπροσώπων της Συλλογικότητας «Πρωτοβουλία της  Γειτονιάς της Αλεξ. Σβώλου» που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη γειτονιά του 43ου Δ.Σ. Θεσσαλονίκης, προκάλεσε προβληματισμό και πολύ ενδιαφέρον στους μαθητές και τις μαθήτριες της τάξης. Πώς μια ομάδα νέων και ευαισθητοποιημένων πολιτών καταφέρνουν να αυτοοργανωθούν και με βάση ένα καταστατικό γενικών αρχών να δραστηριοποιείται εδώ και 5 χρόνια στο κέντρο της πόλης, να βρίσκεται κάθε Τετάρτη σε γενική συνέλευση των κατοίκων της περιοχής και να λαμβάνει τις αποφάσεις της με ομοφωνία;

Οι αρχές της Πρωτοβουλίας παρουσιάστηκαν και έγιναν αντικείμενο συζήτησης στην τάξη.

1. Ενισχύουμε τους κοινωνικούς δεσμούς και την αυτενέργεια στη Γειτονιά.
2. Αναδεικνύουμε την αξία της συλλογικότητας και συμβάλλουμε ενεργά στην δημιουργία μιας καθημερινής ατμόσφαιρας αστικής θαλπωρής.
3. Αναζωογονούμε την δημιουργικότητα και την ευρηματικότητα των πολιτών.
4. Λειτουργούμε παραδειγματικά, ασκώντας το δικαίωμα στην πόλη. Αναδεικνύουμε και προβάλλουμε τεκμηριωμένα στους αρμόδιους φορείς και όργανα, τα προβλήματά και τις ανάγκες της Γειτονιάς μας.
5. Διασώζουμε τη συλλογική μνήμη και ταυτότητα και μαθαίνουμε την ιστορία του δρόμου όπου ζούμε.
6. Δείχνουμε ότι σημαντικά πράγματα μπορούν να γίνουν και χωρίς λεφτά.
7. Καλλιεργούμε την ανάπτυξη της αλληλεγγύης και των οριζόντιων δομών αυτοοργάνωσης από τα κάτω.
8. Κάνουμε μόνοι μας πράγματα που παλιότερα αναθέταμε σε θεσμούς.
9. Δημιουργούμε και αναπτύσσουμε αμοιβαίες σχέσεις εμπιστοσύνης και οικειότητας μεταξύ κατοίκων και επαγγελματιών.
10. Ομορφαίνουμε τη ζωή στην πόλη και τη Γειτονιά μας. Τη δική μας ζωή.

 Τα παιδιά κινητοποιήθηκαν ακούγοντας για τις διάφορες δράσεις όπως το Δείπνο της Άνοιξης και το Πάρκο Τσέπης που έχει δημιουργηθεί στη γειτονιά. (βλ.https://www.facebook.com/alterthess.gr/videos/1646901285396624/)

Εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφτούν το πάρκο και να συντελέσουν με κάποιο τρόπο στον εξωραϊσμό του. Έτσι, την Πέμπτη 13 Ιουνίου φυτέψαμε καλλωπιστικά φυτά και όλοι μαζί συμμετείχαμε σε παιχνίδια στο πάρκο, καταθέτοντας ταυτόχρονα προτάσεις για πιθανές χρήσεις του χώρου. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να εγκαινιάσουμε συνεργασίες τόσο με την Πρωτοβουλία όσο και με το 40ο Δημοτικό Σχολείο (πρόκειται για όμορο σχολείο) με σκοπό την υιοθεσία του Πάρκου και τη συμμετοχή στις δράσεις που οργανώνονται σε αυτό. Καταθέσαμε την πρότασή μας για την κατασκευή μιας «ανοιχτής» βιβλιοθήκης και χαρίσαμε τα πρώτα βιβλία για να δημιουργηθεί. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τη νέα σχολική χρονιά και φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις για το πώς ο ενεργός πολίτης μπορεί να δράσει για να αλλάξει τη γειτονιά και την πόλη του.

 

Από την ανάρτηση της εκπαιδευτικού κ.Αντιγόνης Τσαρμποπούλου, στο χρονολόγιο της πλατφόρμας του εκπαιδευτικού προγράμματος Νοιάζομαι & Δρω.