Μεγάλη η συγκίνηση όλων, παιδιών, γερόντων, εκπαιδευτικών και εθελοντών του ιδρύματος, κατά την επίσκεψη του 43ου Δημοτικού Σχολείου (Ε΄ και Στ΄τάξη) στο πλαίσιο του προγράμματος “Νοιάζομαι και Δρω”, στον Διαμαντίδειο Οίκο Ευγηρίας της Μέριμνας Ποντίων Κυριών στη Θεσσαλονίκη. Η επίσκεψη αποτέλεσε τον καλύτερο τρόπο για να ολοκληρώσουμε τις δραστηριότητες που υλοποιήσαμε στην τάξη για να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά για την τρίτη ηλικία και  τα προβλήματά της αλλά και για το πώς οι άνθρωποι στην ηλικία αυτή μπορούν να νιώθουν χρήσιμοι και ζωντανοί. Οι δραστηριότητες περιελάμβαναν εργασίες των παιδιών, με τις οποίες παρουσίαζαν τους δικούς τους παππούδες και γιαγιάδες και πώς βοηθάνε την υπόλοιπη οικογένεια, συνεντεύξεις που πήραν από ηλικιωμένα άτομα στον οικογενειακό τους περίγυρο και μικρή έρευνα στο διαδίκτυο για δομές υποστηρικτικές για τους ηλικιωμένους, προκειμένου να παραμείνουν αυτόνομοι, υγιείς, ενεργοί και δραστήριοι πολίτες που προσφέρουν στον εαυτό τους, στην οικογένεια τους και στην τοπική κοινωνία.

Κατά την επίσκεψή μας τα παιδιά τραγούδησαν αλλά και χόρεψαν σκορπίζοντας παντού κέφι με τη ζωντάνια τους και τα χαμόγελα τους και στη συνέχεια οι ηλικιωμένοι τραγούδησαν κι αυτοί κάνοντας τις δικές τους «παραγγελιές» στη μητέρα μαθητή που προσφέρθηκε να έρθει μαζί μας και να συνοδέψει τα παιδιά στο πιάνο. Τα παιδιά κέρασαν κουλουράκια που είχαν ετοιμάσει οι γονείς τους και ζωγράφισαν τα δικά τους μηνύματα αγάπης στους παππούδες και τις γιαγιάδες, αφού συνομίλησαν αρκετή ώρα μαζί τους, αποκομίζοντας συμβουλές και πολλή τρυφερότητα.

Στο δρόμο της επιστροφής η χαρά τους για αυτή την επαφή δεν περιγραφόταν, μετέφεραν στους γονείς τους τις καλύτερες εντυπώσεις για το πόσο σημαντική είναι η βοήθεια που προσφέρουν οι εθελοντές που κρατάνε σε καθημερινή βάση συντροφιά στους ανθρώπους αυτούς και εξέφρασαν την επιθυμία να πηγαίνουμε πιο συχνά κι εμείς, για να τους βλέπουμε και να μαθαίνουμε από αυτούς.

Ευχαριστούμε την κυρία Ματούλα Σαμαρά, εθελόντρια και υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη Θεσσαλονίκη της οργάνωσης «Γιατροί του κόσμου», που μας συνόδεψε στην επίσκεψή μας και την προετοίμασε με τον καλύτερο τρόπο διαβάζοντας στα παιδιά  το παραμύθι «Ο Τάρο και η γιαγιά του».

 

Από ανάρτηση της εκπαιδευτικού του 43ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, Αντιγόνης Τσαρμποπούλου στο χρονολόγιο του Νοιάζομαι και Δρω.