Την Τετάρτη 29 Μαΐου, μαθητές της Γ΄ τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ασπροπύργου, επισκέφτηκαν το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Σκαραμαγκά.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω» που υλοποιείται από το ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ και το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο ΔΕΣΜΟΣ με στόχο την καλλιέργεια του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης, καθώς και την ενίσχυση μιας στάσης ζωής του ενεργού πολίτη στους μαθητές. 

Οι μαθητές, συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους κ.Αρτέμιο Ξαγοράρη (Διευθυντή του 6ου ΔΣ Ασπρoπύργου) και κ.Ουρανία Κωσταρέλλου, συναντήθηκαν με παιδιά προσφύγων νηπιακής ηλικίας στο χώρο του νηπιαγωγείου που έχει «στηθεί» και λειτουργεί ως παράρτημα του 11ου  Νηπιαγωγείου Χαϊδαρίου, μέσα στο Κέντρο Φιλοξενίας και μοιράστηκαν ένα ιδιαίτερο, δημιουργικό πρωινό!

Καθισμένα σε έναν κύκλο, συστήθηκαν με μία δραστηριότητα γνωριμίας και εξοικείωσης… Την αρχική αμηχανία, διαδέχθηκε πολύ σύντομα η χαρά της επικοινωνίας και της επαφής… Οι λιλιπούτειοι της δομής προσφύγων κοίταζαν εντυπωσιασμένοι τους μαθητές-επισκέπτες να τραγουδούν και γρήγορα παρασύρθηκαν και βρέθηκαν να τραγουδούν όλοι μαζί παρέα… «… χαρωπά τα δύο μου χέρια τα χτυπώ»! Το τραγούδι και το χορό διαδέχθηκε η παντομίμα και ομαδικές ζωγραφιές και απέδειξαν ότι στο παιχνίδι η γλώσσα δεν βάζει σύνορα…

 

Πριν αποχωρήσουν, οι μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ασπροπύργου μοίρασαν γραφική ύλη και πλαστελίνες στα παιδιά του νηπιαγωγείου και τους χάρισαν πολύχρωμες μολυβοθήκες που είχαν μόνοι τους κατασκευάσει.

Η χαρά των παιδιών; Απερίγραπτη….

Πόσο σημαντικό είναι να προσφέρεις… Να «βγαίνεις» από το μικρόκοσμο σου, να δίνεις το χέρι σου και να φτιάχνεις μια μεγάλη αγκαλιά που χωράει όλο τον αληθινό κόσμο…

Την επίσκεψη τίμησαν με την παρουσία τους ο κ.Ιγνάτιος Καράμηνας Οργανωτικός Συντονιστής στο 3ο ΠΕΚΕΣ Αττικής και Παιδαγωγικός Υπεύθυνος του 6ου ΔΣ Ασπροπύργου, η κ.Εύη Λαζού, Πρόεδρος του Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, η κ.Χλόη Λασκαρίδη Μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και η κ.Λένα Παπαλεξοπούλου (Αντιπρόεδρος του ΔΕΣΜΟΥ). Όλοι γίνανε ένα με τα παιδιά, προσέφεραν αγκαλιές και χαμόγελα και συμμετείχαν σε όλες τις διαδραστικές δραστηριότητες.

Ευχαριστούμε θερμά και τους υπεύθυνους του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων Σκαραμαγκά κ.Θανάση Καλογιαντσίδη, κ.Βικτωρία Πρεκατέ και κ.Ντίνα Οικονομίδη για τη φιλοξενία αυτής της διαπολιτισμικής συνάντησης που γέμισε όλους συγκίνηση και αισιοδοξία!