Την Παρασκευή 10 Μαϊου πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο για πρώτη φορά η Γιορτή Διαπολιτισμικότητας στο 5ο Γυμνάσιο/4ο ΓΕΛ Ρεθύμνου με τη συνδιοργάνωση των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Ρεθύμνου, την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Ρεθύμνης. Μια γιορτή που τα είχε όλα: παιχνίδια, δραστηριότητες, παρουσιάσεις, εργαστήρια, θεατρικά, χορευτικά και μουσικά δρώμενα και πολλά νόστιμα τοπικά αλλά και “εξωτικά” εδέσματα από τις χώρες του κόσμου. Αυτό που όμως κυριάρχησε ήταν η ομορφιά και η χαρά της διαφορετικότητας. Παιδιά ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές των χωρών τους, από ειδικά και γενικά σχολεία, όλων των ηλικιών και των χρωμάτων ενώθηκαν σε μια γιορτή συνεργασίας και συνδημιουργίας!  

Η ομάδα του Νοιάζομαι και Δρω ήταν εκεί. Ετοιμάσαμε παιχνίδια γνωριμίας και συνεργασίας και σε “διαπολιτισμικούς” κύκλους, αφού γνωριστήκαμε, μιλήσαμε για τις χώρες και τα μέρη καταγωγής μας, για όλα αυτά που μας ενώνουν αλλά και αυτά που μας πληγώνουν. 

Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης είχαμε μαζί μας και φιλοξενούμενους: εφτά παιδιά από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών της Αθήνας με τους συνοδούς τους, με τους οποίους συνεργαζόμαστε για τρίτη χρονιά στο πλαίσιο του Νοιάζομαι και Δρω. Έτσι λοιπόν, τους ξεναγήσαμε στους χώρους της Γιορτής, τους περιποιηθήκαμε, ως καλοί οικοδεσπότες, τους συστήσαμε στους συμμαθητές και φίλους μας, και βέβαια τους χειροκροτήσαμε όταν μάγεψαν το κοινό με τα τραγούδια και τις υπέροχες φωνές τους. 

Το τέλος της μέρας μας βρήκε όλους μαζί να χαλαρώνουμε και να γελάμε ευχαριστημένοι για όσα ζήσαμε και νιώσαμε στη γιορτή της “διαφορετικότητας”.

Πηγή: Από ανάρτηση της εκπαιδευτικού του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιγνατίας Κωφοπούλου στο χρονολόγιο του Νοιάζομαι και Δρω.