Συνδυάζοντας το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας με θέμα την διαφορετικότητα, καθώς και το πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω», στα οποία συμμετέχει το σχολείο μας, αποφασίσαμε να φτιάξουμε το δέντρο της φιλίας. Στην πορεία του προγράμματος εξοικειωθήκαμε με έννοιες όπως η συνεργασία, η αποδοχή, η ενσυναίσθηση, ο εθελοντισμός, η ενότητα,  η αυτοεκτίμηση,  η ειλικρίνεια, η ισότητα, η συνεργασία και η αλληλεγγύη και κατανοήσαμε ότι όλες συντελούν στη δημιουργία μιας καλής φιλίας, γι αυτό και τις συμπεριλάβαμε στο δέντρο μας.
 Τα προγράμματα αυτά μας βοήθησαν επίσης να συνειδητοποιήσουμε την αξία του βιβλίου και τη συμβολή του στην κατανόηση των παραπάνω εννοιών αλλά και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Το δέντρο μας μεγάλωσε σιγά σιγά, έγινε το δέντρο της φιλίας και της γνώσης, δηλαδή της ζωής.  Βρήκε τη θέση του στο χώρο του σχολείου … πού αλλού, στην είσοδο της βιβλιοθήκης μας! Έπειτα, πλαισιώθηκε από ρητά επιφανών ανθρώπων που αφορούν το βιβλίο και την διαχρονική αξία του.
 Το δέντρο μας λειτουργεί σαν κλίμακα που ενώνει τρεις κόσμους, τον κάτω, τον επίγειο και τον ουράνιο. Στον επίγειο κόσμο που συνυπάρχουμε, έχουμε ανάγκη την πνευματική μας ανάπτυξη, έννοιες και σύμβολα να μας καθοδηγούν. Τα δέντρα που απλώνουν τα κλαδιά τους στον ουρανό, μας προκαλούν να κοιτάξουμε ψηλά, να νιώσουμε την ανάγκη να γίνουμε καλύτεροι και να αποκτήσουμε γνώσεις, να προσφέρουμε τη φιλία μας και γενικότερα να αγαπήσουμε τον συνάνθρωπο.
 Και αρωγός σε όλο αυτό … φυσικά το βιβλίο! Γιατί το βιβλίο είναι ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο! ( Νικηφόρος Βρεττάκος).
 Οι εκπαιδευτικοί: Αγγελική Παπαμιχαήλ – Βάνια Σκαρδανά – Τασία Μπαρζού 

Από την ανάρτηση της εκπαιδευτικού του 52ου Δημοτικού Σχολείου Πάτρας κ.Αγγελικής Παπαμιχαήλ στο χρονολόγιο του προγράμματος Νοιάζομαι και Δρω.