Στο 13ο δημοτικό σχολείο Καλαμάτας χρωματίζουν και αφήνουν τις ωραίες ζωγραφιές

Το απόγευμα του Σαββάτου 13 Απριλίου 2019 σε μια συλλογική δραστηριότητα αισθητικών παρεμβάσεων στο σχολείο εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές/τριες συντηρήσαμε και φυτέψαμε στο κηπάριο του σχολείου, επισκευάσαμε με ανυψωτικό μηχάνημα που διέθεσε ο Σύλλογος Γονέων τον φωτισμό στον αύλειο χώρο του σχολείου μετασκευάσαμε υλικά και χρωματίσαμε τις εξωτερικές επιφάνειες του σχολείου με μια βασική αρχή: να σεβαστούμε τα καλαίσθητα γκράφιτιπου εθελοντικά σχεδίασαν προφανώς νεαροί εκκολαπτόμενοι καλλιτέχνες εκτός των ωρών του σχολείου.

Στο 13ο δημοτικό σχολείο Καλαμάτας χρωματίζουν και αφήνουν τις ωραίες ζωγραφιές

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΑΡΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Σε μια ανοιχτή πρόσκληση προς τους εξωσχολικούς πολίτες που χρησιμοποιούν τους χώρους του σχολείου, προτείνουμε να μην αλλοιώσουν τους χρωματισμούς των μαθητών, να μην εναποθέτουν στους τοίχους τυχαία συνθήματα και σχέδια, χωρίς να τηρούν στοιχειώδεις αρχές και αξίες της παγκοσμίως αναγνωρισμένης τέχνης του γκράφιτι.

Η σχολική μονάδα έκανε την αρχή σεβόμενη τα γκράφιτι που ήδη έχουν σχεδιαστεί εξωσχολικά στις επιφάνειες των περιφράξεων. Προτιμούμε μελλοντικά οι άφθονες επιφάνειες που διαθέτει η σχολική μονάδα στην περίφραξη να οδηγήσουν σε ένα άτυπο – και γιατί όχι θεσμικό – φεστιβάλ γκράφιτι, παρά να χάνουμε την ευκαιρία για ένα όμορφο, εποικοδομητικό σχολικό περιβάλλον, λόγω των ατυχών παρεμβάσεων.

ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ

Στην πλευρά της σχολικής μονάδας προς την οδό Λεΐκων έγινε εικαστική παρέμβαση όπου χρησιμοποιήθηκαν τα τρία χρώματα που χρησιμοποιούνται στις οθόνες, δηλαδή Κόκκινο, Πράσινο, Μπλε ( μοντέλο «Red, Green, Blue – RGB»), το χρώμα που δίνει σύνθεσή τους, δηλαδή το Άσπρο (White) καθώς και τα τέσσερα χρώματα του έντυπου, εκτυπωμένου πολιτισμού μας δηλαδή το Κυανό, το «Ματζέντα», το Κίτρινο και το Μαύρο (μοντέλο «Cyan, Magenda, Yellow, Key (Black) – CMYK»). Αυτές οι δύο τετράδες συμβολίζουν για μας τον «πολιτισμό των γραμμάτων», που διαδίδεται με τις οθόνες και τα έντυπα, αφού τίποτα δε θα αναπαραγόταν τεχνικά χωρίς αυτά τα μοντέλα χρωμάτων.

Στο 13ο δημοτικό σχολείο Καλαμάτας χρωματίζουν και αφήνουν τις ωραίες ζωγραφιές

ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΑΣ

Οι δύο τετράδες χρωμάτων, επίσης, συμβολίζουν τις δύο όψεις των επιστημών μας, δηλαδή  τέσσερα χρώματα (RGB-W) για τέσσερις αντιπροσωπευτικές θετικές επιστήμες (Science, Technology, Engineering, Mathematics – STEM) και τέσσερα χρώματα για τέσσερις αντιπροσωπευτικές ανθρωπιστικές επιστήμες επιστήμες, δηλαδή «Culture, Anthropology, Literacy, Media», το μοντέλο «CALM» που αποτελεί και πρόγραμμα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας που υλοποιείται από το Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Η διοργάνωση έγινε με από κοινού πρόσκληση του Συλλόγου Διδασκόντων του 13ου Δημοτικού Σχολείου και του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων 13ου Δ. Σχ. Καλαμάτας, προς τους Γονείς και τους/τις Μαθητές/τριες. Αποτελεί προγραμματική συνεργασία με τα εγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα «Νοιάζομαι και Δρω» και «Let’s do it». Μέσω των ΜΜΕ και του παρόντος δελτίου τύπου η σχολική κοινότητα απευθύνεται προς όλη την τοπική και ευρύτερη κοινωνία ώστε από κοινού να απολαμβάνουμε όλοι το 13ο Δημοτικό Σχολείο μας, όμορφο και με έμπνευση.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ευχαριστεί θερμά όλους και όλες που βοήθησαν σε αυτή την πρώτη συλλογική δραστηριότητα.

ΠΗΓΗ: KALAMATA TIMES