Ώρες ώρες λες αξίζουν οι άνθρωποι! Και για να σας πω την αλήθεια μου κι εγώ για αυτά τα όμορφα ζω, αυτά επιδιώκω.

Την Κυριακή πήγα στην Πειραιώς 132, στο μπαζάρ για τη δημιουργία Παλαιοπωλείου των Αστέγων.

Πλησιάζω τον Λεωνίδα Κουρσούμη, με κοιτάει, τείνω το χέρι μου και του λέω: “Είμαι ο Λουκάς, με θυμάστε;”

Έλαμψε το πρόσωπο του, ένα πανέμορφο χαμόγελο σχηματίστηκε στα χείλη του, η χειραψία ήταν από τις πιο ζεστές που έχω κάνει στη ζωή μου.

Το μπαζάρ αυτού του Σαββατοκύριακου πήγε πολύ καλά, πολλαπλάσιος κόσμος προσήλθε σε σχέση με πριν δύο εβδομάδες.

Όλοι έφευγαν με πολλά βιβλία στα χέρια, ενώ σε μια γωνία της αχανούς αποθήκης πυργώνονταν οι νέες προσφορές του κόσμου. Βιβλία και άλλα αντικείμενα.

Ήρθαν και σχολεία το πρωί. Παιδιά του γυμνασίου που βοήθησαν τον Κουρσούμη στο να βάλει τα βιβλία στη θέση τους, έφεραν προσφορές, έκαναν χειροτεχνίες με συνθήματα αγάπης και αλληλεγγύης.

Ο Κουρσούμης μου τα διηγήθηκε συγκινημένος, έλαμπε!

Μου είπε επίσης ότι πολύς κόσμος προσήλθε έχοντας δει το δικό μου κείμενο, που έγινε viral, αλλά και το ρεπορτάζ στο nooz

Έχω γράψει χιλιάδες κείμενα στη ζωή μου.

Αυτό το τοποθετώ στα υπέροχα- αυτά που υπερβαίνουν τον συντάκτη, αποκτούν δική τους ζωή και έχουν πραγματικό αντίκτυπο.

Χαίρομαι γαμώτο. Αυτή η δουλειά μπορεί να με αγχώνει τόσο σε καθημερινή βάση, αλλά γίνεται κάτι τέτοιο και λες: Ναι, αξίζει τον κόπο!

Και το πιο όμορφο ήταν που μου είπε ο Κουρσούμης Λεωνίδας ότι θέλει να γίνουμε κανονικοί φίλοι, όχι μόνο διαδικτυακοί.

 Αυτά αξίζουν στη ζωή σας λέω, τα όμορφα που δεν αφήνουν την ψυχή να σαπίσει.

Οι μαθητές

Συγκινητική ήταν η συμμετοχή μαθητών, μαθητριών, γονέων και εκπαιδευτικών από 10 σχολεία του Δικτύου Σχολείων «Νοιάζομαι και Δρω», ενός προγράμματος που υλοποιείται σε συνεργασία του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου ΔΕΣΜΟΣ και του Ιδρύματος Λαμπράκη και που έχει ως στόχο την εκπαίδευση των νέων μας (μαθητών & μαθητριών) για την ενεργό συμμετοχή στα κοινά (Ενεργό πολιτειότητα) , δίνοντας έμφαση σε αξιακούς κώδικες που περιλαμβάνουν και τις αξίες του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης.

Στο Παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων, όπου προσφέρθηκαν και αγοράστηκαν βιβλία και άλλα αντικείμενα, βοήθησαν οι μαθητές/μαθήτριες στην ταξινόμηση και τοποθέτηση των βιβλίων στις παλέτες, ζωγράφισαν, τοποθετώντας στο χαρτί τις πολύ σημαντικές έννοιες που γνώρισαν μέσα από το πρόγραμμα, καθώς και τα συναισθήματά τους.Ο κ. Κουρσούμης έκανε εμφανώς συγκινημένος την παρακάτω ανάρτηση:

“Αν ήταν αλλιώς η Κυριακή μπορεί να έγραφα ένα μεγάλο σημείωμα. Ένα σημείωμα για το πώς ήταν η σημερινή μέρα στην Πειραιώς. Η εικόνα των παιδιών που ήρθαν από τα σχολεία από τα γυμνάσια, προσευχή κάνω, να μείνει μέσα μου. Τα μάτια τους, η περπατησιά τους καθώς πήγαιναν στοίβες βιβλίων στις παλέτες, μου έδειχνε πως εδώ, εκεί είναι όλο το μέλλον αυτού του τόπου. Όσα με ρώτησαν, η τρυφεράδα τους, πως έμειναν πολλές ώρες εδώ, μου γέμισε χαρά. Παιδιά μου τα νοιώθω.”

* Σε δύο εβδομάδες και πάλι, στην Πειραιώς 132 θα γίνει νέο μπαζάρ και ενόψει Πάσχα.

Η προσπάθεια πάει καλά και η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκινητική. Αν συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς, το όνειρο του Λεωνίδα Κουρσούμη, να ανοίξει ένα Παλαιοπωλείο Αστέγων, θα γίνει πράξη.

Αξίζει τον κόπο να έρθετε και εσείς. Να αγοράσετε ή να προσφέρετε: Πληροφορίες για προσφορές: booksleonis@yahoo.gr, τηλ. 6977.239766.Nooz.gr – Λουκάς Βελιδάκης

Πηγή: nooz.gr