Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 6.00-9.00 μ.μ.  πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία βιωματικό εργαστήριο και ενημέρωση για το Πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω» στην εκπαιδευτική κοινότητα του 43ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης (μαθητές μεγάλων τάξεων, εκπαιδευτικοί και γονείς).

Το βιωματικό εργαστήριο διερεύνησε τη σχέση σχολείου-οικογένειας ξεκινώντας με ένα παιχνίδι γνωριμίας σε κύκλο στο οποίο οι συμμετέχοντες σε ζευγάρια παρουσίασαν ο ένας τον άλλο προβάλλοντας κάποιες πλευρές τους που είναι καλοί-τους αρέσουν-«έχουν ταλέντο».

Πρόκειται για άσκηση ενεργητικής ακρόασης και θετικής προβολής του συνομιλητή μας (παραλλαγή της άσκησης «Πούλα τον στον πλειστηριασμό», βλ. Γκόβας Νίκος, Για ένα νεανικό δημιουργικό θέατρο, σελ. 49)

Στη συνέχεια, πραγματοποιήσαμε τη δραστηριότητα με τίτλο «Έλα στη θέση μου: Αν ήμουν δάσκαλος» από το υλικό του Προγράμματος (τεύχος 4, Νοιάζομαι και Δρω με την Οικογένεια-Οδηγός για τον Εκπαιδευτικό, σελ. 54).

Στην αρχή διαβάστηκε ένα κείμενο-μαρτυρία ενός νέου δασκάλου για το έργο του και την καθημερινότητά του και στη συζήτηση που ακολούθησε οι γονείς ανέφεραν τις πιθανές δυσκολίες που θα αντιμετώπιζαν αν ήταν στη θέση των δασκάλων.

Με  στόχο να γίνει η σύνδεση με τις έννοιες του «Νοιάζομαι και Δρω» ακολούθησε η δραστηριότητα «Πάρε θέση για…» (σελ. 77 τεύχος 4 και σελ. 122, τεύχος 2 Δραστηριότητες-Ασκήσεις-Τεχνικές για τον Εκπαιδευτικό).

Οι δηλώσεις που έγιναν ξεκίνησαν από την οικογένεια-σχολείο για να γίνει σύνδεση με την προηγούμενη ενότητα και μετά έγινε εισαγωγή της έννοιας του εθελοντισμού για να προχωρήσουμε με τους σκοπούς του Προγράμματος:

«Το σχολείο μπορεί να καλλιεργεί τις δικές του αξίες στα παιδιά και η οικογένεια τις δικές της»

«Η καλλιέργεια του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης στο σπίτι προϋποθέτει ότι οι γονείς διαθέτουν πολύ ελεύθερο χρόνο…»

«Είμαι εθελοντής για μένα…»

Διαβάστηκε το κείμενο «Αν είχα αλλάξει πρώτα τον εαυτό μου» (σελ. 68, τεύχος 4) και ακολούθησε η δραστηριότητα World Café (σελ. 75, τεύχος 4).

Η συζήτηση άναψε, ακούστηκαν πολλές απόψεις, διατυπώθηκαν επιφυλάξεις, διευκρινίστηκαν οι στόχοι και το περιεχόμενο της εθελοντικής δράσης, η διάκριση φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης, η σχέση ενεργού πολίτη και εθελοντισμού.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρουσίαση του Προγράμματος πανελλαδικά και ειδικότερα των δράσεων του σχολείου κατά το σχολ. έτος 2017-18.

Δεχτήκαμε πολλά συγχαρητήρια από τους γονείς αλλά και τη Συντονίστρια Εκπ/κου Έργου του 1ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κ. Μακεδονίας, κυρία Αιμιλία Κέκια, που συμμετείχε στην εκδήλωση.

Από ανάρτηση της εκπαιδευτικού/συντονίστριας του 43ου ΔΣ Θεσσαλονίκης, Αντιγόνης Τσαρμποπούλου στο χρονολόγιο του Νοιάζομαι και Δρω.