Στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Ξενοδοχείο «Τιτάνια» η 3η Επιστημονική Συνάντηση για την Καλλιέργεια του Εθελοντισμού και της Αλληλεγγύης στο Σχολείο με την οποία ολοκληρώνεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω» για τη σχολική χρονιά 2017-18. 

Περισσότεροι από 250 εκπαιδευτικοί και 200 σχολεία όλων των βαθμίδων και από όλες τις μεριές της Ελλάδας, έδωσαν το παρών στη μεγάλη γιορτή του σχολικού εθελοντισμού. Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι εργάστηκαν σκληρά τη σχολική χρονιά 2017-18 έτσι ώστε να εμφυσήσουν το πνεύμα του εθελοντισμού,  της αλληλεγγύης και του ενεργού πολίτη στους μαθητές και στην τοπική κοινότητα, παρουσίασαν τις εθελοντικές δράσεις των σχολείων τους και των τάξεων τους μέσα σε κλίμα συγκίνησης και ενθουσιασμού.

Την παράσταση έκλεψαν οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ασπροπύργου οι οποίοι και άνοιξαν την Επιστημονική Συνάντηση με τη δράση τους «Ραπάροντας τον Εθελοντισμό» σε στίχους και μουσική του Θρασύβουλου Λιάκου, γονέα μαθητριών του σχολείου και της Κατερίνας Κώτη, δασκάλας μουσικής.

Η Επιστημονική Συνάντηση κέντρισε το ενδιαφέρον εκπαιδευτικών, γονέων και συμμετεχόντων καθώς τόνισε τη σημασία της διαμόρφωσης ενός εξωστρεφούς σχολείου και ενός «Σχολείου των Πολιτών» καθώς και τη σημασία της συνέργειας του σχολείου με την οικογένεια, φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, τοπικές αρχές και το ευρύτερο σχολικό δίκτυο.

Ο επόμενος μεγάλος στόχος για τη σχολική κοινότητα που «Νοιάζεται και Δρα» είναι η συνέπεια και η βιωσιμότητα των εθελοντικών πρωτοβουλιών, μέσω της εμβάθυνσης σε ένα συγκεκριμένο τομέα εθελοντισμού και της ανάπτυξης βέλτιστων πρακτικών. Επιπρόσθετα, υπογραμμίστηκε ο σημαντικός ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η οικογένεια στην καλλιέργεια των αξιών που συνδέονται με τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη στους αυριανούς ενεργούς πολίτες.

 Κατά τη διάρκεια της Επιστημονικής Συνάντησης παρουσιάστηκαν τα δύο νέα τεύχη της εκπαιδευτικής σειράς «Νοιάζομαι και Δρω», τα οποία αποτελούν οδηγούς για τη συνεργασία σχολείου και οικογένειας στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος, αλλά και για την οργάνωση της καθημερινότητας και την ανάπτυξη κοινωφελούς εθελοντικής δράσης στον ελεύθερο χρόνο της οικογένειας.

Ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται κάθε μέρα με την καρδιά τους και μας προσφέρουν την ελπίδα για ένα Αύριο γεμάτο Εθελοντισμό – Αλληλεγγύη – Ενεργό Πολίτη και οι οποίοι μοιράστηκαν απλόχερα τις εθελοντικές δράσεις και τις πράξεις αλληλεγγύης.

Το «Νοιάζομαι και Δρω» υλοποιείται από το Ίδρυμα Λαμπράκη και το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Δεσμός με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Κατά το σχολικό έτος 2017-18 εφαρμόστηκε με ευγενικές δωρεές από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη (Μεγάλοι Δωρητές), το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το «The Hellenic Initiative Australia» και το Ίδρυμα Μποδοσάκη, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα crowdfunding act4Greece και με την υποστήριξη της Aegean Airlines και της Blue Star Ferries.

Στα τρία χρόνια υλοποίησης του προγράμματος έχουν συμμετάσχει συνολικά 38.400 μαθητές και 2.760 εκπαιδευτικοί από 481 σχολεία, που συνεργάστηκαν με περισσότερες από 1.600 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και άλλους κοινωνικούς εταίρους αναπτύσσοντας εθελοντικές δράσεις κοινωνικής προσφοράς. Το πρόγραμμα συνεχίζεται κατά το τρέχον σχολικό έτος σε σχολεία σε όλη τη χώρα.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω» καθώς και για τις δράσεις των σχολείων μπορείτε να βρείτε εδώ.