Οι «μικροί εΘΕΛΩντές», η διασχολική εθελοντική ομάδα των τριών σχολείων του Σταυρακίου (νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου) που συμμετέχουν στο «Νοιάζομαι και Δρω» κατέθεσαν τη δική τους πρόταση προκειμένου να υλοποιηθεί μέσω του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού του Δήμου Ιωαννιτών η πρώτη ανοιχτή βιβλιοθήκη στα Γιάννενα.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί ένωσαν τις δυνάμεις τους, και η προσπάθειά τους έπιασε τόπο καθώς εγκρίθηκε και σύντομα θα δημιουργηθεί στα Γιάννενα η πρώτη ανοιχτή βιβλιοθήκη μέσα σε ένα πάρκο πολιτισμού. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εγκεκριμένη πια πρόταση, με ενδεικτικό προϋπολογισμό 37.500 ευρώ, αφορά τη δημιουργία μιας ανοιχτής βιβλιοθήκης σε πέτρινο περίπτερο που βρίσκεται σε πάρκο του Σταυρακίου, ένα πάρκο που μπορεί να μετατραπεί σε ένα σημείο υλοποίησης υλοποίησης εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων ποικίλου περιεχομένου.

«Το ταξίδι είναι που μετράει, όχι η άφιξη στον προορισμό», είχε πει ο Βρετανός ποιητής T.S. Eliot. Έτσι και για τους «μικρούς εΘΕΛΩντές του Σταυρακίου» ήταν πολύ σημαντική η έγκριση της πρότασής τους για «τη δημιουργία της πρώτης ανοιχτής βιβλιοθήκης στα Γιάννενα σε ένα πάρκο πολιτισμού» από τον συμμετοχικό προϋπολογισμό του δήμου Ιωαννιτών, αλλά ακόμη σημαντικότερο ήταν το ίδιο το ταξίδι. Γιατί σ’ αυτή τη σύνθετη διαδικασία, σ’ αυτό το πολύμηνο ταξίδι συνέβησαν πολλά και σπουδαία γεγονότα.

Τρία σχολεία (νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο) από το Σταυράκι, δέκα εκπαιδευτικοί και περισσότεροι από εκατό μαθητές ένωσαν τις δυνάμεις τους, δημιούργησαν την πρώτη διασχολική εθελοντική ομάδα στα Γιάννενα κάτω από την ομπρέλα του εκπαιδευτικού προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω», εμπνεύστηκαν μια καινοτόμα και πρωτοποριακή ιδέα που ήταν η δημιουργία μιας ανοιχτής βιβλιοθήκης, την πίστεψαν και τη διεκδίκησαν. Είχαν την ευκαιρία να διαβουλευτούν με φορείς και εθελοντικές οργανώσεις, να συνεργαστούν με ειδικούς επιστήμονες και να ετοιμάσουν μια πλήρη και εμπεριστατωμένη πρόταση που αφορά στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πάρκου πολιτισμού, ως σημείου συνάθροισης των κατοίκων και πολυεπίπεδης έκφρασης, εξαιρετικά σημαντικού για την τοπική κοινωνία, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

Έτσι απέδειξαν με περίτρανο τρόπο πως «το να είσαι ενεργός πολίτης δεν εξαρτάται από την ηλικία, αλλά από τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τη ζωή και συμμετέχεις ενεργά σε όσα συμβαίνουν γύρω σου!». Η Ενεργός Πολιτειότητα προϋποθέτει την ενημέρωση για τα κοινά, τη γνώση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που έχει το άτομο ως πολίτης, την έκφραση των απόψεών του, την απαίτηση για διαφάνεια και δικαιοσύνη, την ενεργό συμμετοχή στις κοινωνικές διεργασίες.

Παρακολουθήστε μερικά στιγμιότυπα από τη δράση στο παρακάτω βίντεο:

 

Πηγή: Η δημοσίευση βασίστηκε σε αναρτήσεις από τις ακόλουθες ιστοσελίδες: parakalamoscity.blogspot.comtypos-i.gr και epirusgate.blogspot.com.