Τρεις ημέρες πριν ήρθαμε αντιμέτωποι με μια από τι μεγαλύτερες καταστροφές που έχουμε ζήσει στη χώρα μας. Μια αληθινή τραγωδία, από αυτές που γράφονται ξαφνικά και μέσα σε λίγες ώρες έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Ανθρώπινες ζωές χαμένες μέσα σε μια στιγμή, περιουσίες καμωμένες με ανθρώπινο μόχθο και το φυσικό περιβάλλον εξαφανίστηκαν μια για πάντα. Κάπου διάβασα ότι η ιταλική εφημερίδα La Repubblica παρομοίασε την καταστροφή στο Μάτι με μια σύγχρονη Πομπηία. Πράγματι, οι ομοιότητες είναι πολλές…

Η φωτιά έχει ολοκληρώσει πλέον το καταστροφικό της έργο και τριγύρω μας υπάρχουν παντού αποκαίδια θυμίζοντας τη ζωή που χάθηκε. Η ζωή όμως πρέπει να συνεχιστεί και πρέπει να φροντίσουμε εμείς για αυτό. Έχουμε χρέος να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά και  να συμβάλουμε με όποιον τρόπο μπορούμε. Όλοι μπορούμε ανάλογα με τις δυνατότητές μας να προσφέρουμε έστω μια  μικρή βοήθεια. Γιατί μέσα στην απώλεια και τη θλίψη υπάρχει πάντοτε και η ελπίδα.

Παρακάτω μπορούμε να δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε πλέον να βοηθήσουμε όλοι.

– O Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικού τραπεζικού λογαριασμού σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου όσοι επιθυμούμε να συνεισφέρουμε στην προσπάθεια ανακούφισης και ενίσχυσης των πυρόπληκτων συμπολιτών μας:
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Αριθμός Λογαριασμού: 5186092291418
ΙΒΑΝ: GR20 0172 1860 0051 8609 2291 418

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ: ΔΗΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

ΒΙC/SWIFT: PIRBGRAA

-Παρακαλείστε να ενημερώνεστε για τους επίσημους λογαριασμούς και να μην πραγματοποιείτε καταθέσεις σε λογαριασμούς που δεν είναι πιστοποιημένοι-

-Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση υπάρχει υπερ-πληρότητα σε φαγητά και ρούχα και έκκληση να μην σταλούν άλλα. Αντιθέτως παραμένει η ανάγκη σε φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης τύπου πάνες για μωρά, είδη υγιεινής, λευκά είδη, φωτιστικά που λειτουργούν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα (π.χ. φακοί).

-Πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς που συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης ή επιθυμούν να συνδράμουν τις πυρόπληκτες περιοχές των δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνα μπορούν να επικοινωνήσουν με το 1595, την 24ωρη γραμμή επικοινωνίας του δήμου Αθηναίων, προκειμένου να συντονιστεί η μεταφορά και παράδοσή τους. Επίσης, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης παραδίδονται απευθείας και στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών (Δομοκού 1, Σταθμός Λαρίσης), με τηλέφωνο επικοινωνίας το 15422.

– Γραμμή βοήθειας και δήλωσης αγνοουμένων στο 199.

– Μία ανοιχτή πλατφόρμα έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ώρες για τους ανθρώπους που αγνοούνται στην Ανατολική Αττική. Ο καθένας μπορεί να μπει στη βάση και να ανεβάσει τα στοιχεία του δικού του ανθρώπου καθώς και το σημείο όπου βρισκόταν τη στιγμή της πυρκαγιάς. Σημαντικό είναι ότι προτεραιότητα έχει η επικοινωνία με την Πυροσβεστική, η οποία ζητά από όλους όσοι αναζητούν τους συνανθρώπους τους, να καλούν στο 199. Επίσης ζητούν κι όσους τους βρίσκουν να ενημερώνουν τις Αρχές. Εδώ, θα βρούμε τη βάση δεδομένων.

– Στην πλατφόρμα που φτιάχτηκε μπορεί κάποιος να δηλώσει αν έχει χώρο φιλοξενίας για τους πληγέντες ή αν αναζητά χώρο για να μείνει. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

-Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας αναλαμβάνει πρωτοβουλία έμπρακτης υποστήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κεντρικής Διοίκησης τους Κράτους για την καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική. Στο πλαίσιο αυτό ζητάει κάθε διαθέσιμος μηχανικός να επιδείξει έμπρακτη αλληλεγγύη προς τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, δηλώνοντας συμμετοχή και διαθεσιμότητα στα συνεργεία εθελοντών που συγκροτούνται προς αρωγή των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης και του Κράτους στις πληγείσες περιοχές. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://web.tee.gr/eidisis/kinitopoiisi-ethelonton-michanikon-gia-syndromi-stin-katagrafi-ton-zimion-apo-tis-pyrkagies-stis-ypiresies-ton-ota-kai-toy-kratoys/

-Το Σωματείο Εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ παρακαλεί όποιον πολίτη επιθυμεί να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του, είτε να προσέρχεται στο Σωματείο (επί της οδού Αγράφων 3-5 στο Μαρούσι) προκειμένου να δηλώσει τα στοιχεία του και την ιδιότητά του είτε εναλλακτικά να αποστείλει τα σχετικά στοιχεία ηλεκτρονικά στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείου του Σωματείου Εργαζομένων: somatiosekeel@gmail.com. 

-Στην ιστοσελίδα ethelon.org μπορούμε να ενημερωνόμαστε για τις ανάγκες των διαφόρων δομών σε εθελοντές.

– Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου παρείχε νέα ενημέρωση, ως προς το πού μπορεί να απευθύνεται όποιος ενδιαφέρεται να προσφέρει την όποια βοήθεια, στα θύματα της καταστροφικής φωτιάς. Τα τηλέφωνα των ανθρώπων που έχουν πάσα γνώση και άρα μπορούν να κατευθύνουν σωστά τον κόσμο που θέλει να σταθεί στο πλευρό των πληγέντων, είναι τα κάτωθι.

Φάρμακα-Ιατρική Βοήθεια δρ. Κωνσταντίνος Μώρος, 6944714074
δρ. Μύρων Τσαγκαράκης, 6934341414
Ψυχολογική Στήριξη – Εξετάσεις στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας δρ. Μάκης Βουδούρης, 6974884488
Τρόφιμα Σάββας Αραπκιλής, 6986736736
Γιώργος Χαχολάκης 6974079118 & 6974916039
Εθελοντές Τζωρτζίνα Λεγάκη, 6972215146
Αντώνης Παλπατζής, 6977911839 & 6981218001
Αριστείδης Μπουράνης, 6974648000
Στέγη Γιώργος Χαχολάκης, 6974079118 & 6974916039

 

Συντάκτρια: Ελένη Φραγκάκη (αξιοποιώντας πληροφορίες από τις ιστοσελίδες: vice.com, rafina-pikermi.gr, athinorama.gr και ethelon.org)