Η παιδική βιβλιοθήκη του Εθνικού Κήπου κατασκευάστηκε περίπου το 1848, εντός του τότε κήπου των βασιλικών ανακτόρων, και αρχικά ήταν το σπίτι του αρχικηπουρού της βασίλισσας Αμαλίας, Λουί Μπαρώ. Από το 1984, που λειτουργεί ως παιδική βιβλιοθήκη, δέχεται σχολεία και κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα γίνεται αφήγηση παραμυθιού για όλα τα παιδιά που την επισκέπτονται.

Μια ηλιόλουστη ημέρα του Μαΐου οι μικροί μαθητές του 7ου Νηπιαγωγείου Παλλήνης είχαν τη χαρά να επισκεφτούν τη βιβλιοθήκη στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος εθελοντισμού  «Νοιάζομαι και Δρω». Παρέα με τους μικρούς μαθητές ήταν και οι κυρίες Χρύσα Κουράκη, Συντονίστρια του προγράμματος, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων, και Βέρα Βορύλλα, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων Δ/νσης Π.Ε. Ανατ.Αττικής, οι οποίες ξενάγησαν τους μαθητές στη βιβλιοθήκη και στον Εθνικό Κήπο.

Τους μαθητές υποδέχτηκε η υπεύθυνη, κα Αθηνά Παπαστεφάνου και τους αφηγήθηκε ιστορίες από τα περασμένα χρόνια.                          

Η κυρία Παπαστεφάνου, συνοδεία της κιθάρας της, διάβασε μια ιστορία για ένα όμορφο παγόνι που ζούσε κάποτε σ’ έναν κήπο σαν κι αυτόν. Τα παιδιά άκουσαν με προσοχή το παραμύθι και ταξίδεψαν με τη φαντασία τους σε τόπους γεμάτους παγόνια, βασίλισσες, κηπουρούς, δέντρα και πουλιά. Και μετά το παραμύθι ήρθε η ώρα που όσα άκουσαν ενώθηκαν στη φαντασία τους και αποτυπώθηκαν σε όμορφες εικόνες.

Στη συνέχεια, ήρθε η ώρα για «πράσινες ανάσες» και την ξενάγηση στον κήπο. Έτσι οι μαθητές περιηγήθηκαν στη λιμνούλα, στα ξέφωτα και στα πράσινα δρομάκια του κήπου.

Η Παιδική Βιβλιοθήκη του κήπου υποδέχεται καθημερινά μικρούς και μεγάλους μαθητές στον όμορφο χώρο της. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις αίθουσες και να δουν τα βιβλία και τις ζωγραφιές των παιδιών που την είχαν ήδη επισκεφτεί. Στόχος της επίσκεψης αυτής ήταν όχι μόνο να δουν τα παιδιά από κοντά την παιδική βιβλιοθήκη, τη διαρρύθμιση των χώρων και των βιβλίων της αλλά να βιώσουν μια ενδιαφέρουσα δράση φιλαναγνωσίας.

Μια αληθινή όαση στο κέντρο της Αθήνας! Αν ποτέ κι εσείς βρεθείτε εκεί, πάρτε ανάσα βαθιά, ως την ψυχή, κλείστε τα μάτια σ’ ένα παγκάκι, αναζητήστε το πιο ψηλό κυπαρίσσι, τις όμορφες ιστορίες της κυρίας Αθηνάς, τις ζωγραφιές των παιδιών και τα παγόνια με τα πλουμιστά φτερά!

Η δράση ήταν ευγενική χορηγία στο πλαίσιο του προγράμματος εθελοντισμού «Νοιάζομαι και Δρω».

Πηγή: Η δημοσίευση βασίστηκε σε ανάρτηση της κας Ραϊσακη Ε.