Το Ειδικό Γυμνάσιο/Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018 το 9ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς για να συμμετάσχει στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του ρατσισμού, με στόχο της καλλιέργεια και την ενίσχυση της συνεργασίας με τους άλλους, της αλληλοκατανόησης, της αποδοχής του διαφορετικού και της ενσυναίσθησης.

Ως αρχικό στάδιο γνωριμίας, οι μαθητές και των δύο σχολείων συγκεντρώθηκαν στο αμφιθέατρο του 9ου Γυμνασίου, όπου έγιναν οι απαραίτητοι χαιρετισμοί από τις Διευθύντριες του κάθε σχολείου. Στη συνέχεια διανεμήθηκαν στους ακούοντες μαθητές του 9ου Γυμνασίου φωτοτυπίες με το δακτυλικό αλφάβητο και ταυτόχρονα μαθητές πήραν τον λόγο και έδειξαν τον τρόπο σχηματισμού  του κάθε γράμματος της αλφαβήτου, καλώντας τον κάθε μαθητή να προσπαθήσει να αποδώσει το όνομά του χρησιμοποιώντας το δακτυλικό αλφάβητο. Οι ακούοντες μαθητές έδειξαν έντονο ενδιαφέρον να μάθουν το δακτυλικό αλφάβητο, αλλά και απλές λέξεις στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε το κόμικ που φτιάχτηκε από τους μαθητές του σχολείου το οποίο και πήρε το 5ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, τον οποίο οργάνωσε το Βρετανικό Συμβούλιο σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΕΘ.             Oι μαθητές με την καθοδήγηση των καθηγητών των Εικαστικών, δημιούργησαν μαζί  «Το δέντρο κατά του ρατσισμού», το οποίο είχε ως φύλλα χρωματιστά αποτύπωματα από τις παλάμες των μαθητών που συμμετείχαν. Το πολύχρωμο αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας στολίζει έναν από τους εξωτερικούς τοίχους του 9ου Γυμνασίου Καλαμαριάς και μαζί με το ζωγραφισμένο σύνθημα στις ρίζες του δέντρου «Βάλε κι εσύ ένα χεράκι κατά του ρατσισμού» αποτελεί ίσως το πιο δυνατό ερέθισμα ανάκλησης στη μνήμη εκείνης της ημέρας. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με ενθουσιασμό και μαθητές και εκπαιδευτικοί αποχαιρετήθηκαν εκφράζοντας εκατέρωθεν την επιθυμία τους για μελλοντική συνεργασία.

Πηγή: Η ανάρτηση βασίστηκε σε κείμενο της κας Ιορδανίδου Μ.