Μια υπέροχη αστική δράση πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην οδό Αγίας Σοφίας, ακριβώς μπροστά από το Κόκκινο Σπίτι, φρενάροντας για λίγη ώρα την κίνηση στην διάβαση στο ύψος του πεζόδρομου. Οι οδηγοί που περνούσαν από το σημείο βρέθηκαν προ εκπλήξεως, καθώς μικροί μαθητές της Ε’ Δημοτικού βρίσκονταν στο σημείο, και κάθε φορά που περνούσε ένα όχημα έβγαιναν στον δρόμο για να σταματήσει. Στην συνέχεια, επιβράβευαν όσους οδηγούς όντως πατούσαν φρένο, δίνοντάς τους από ένα λουλούδι και ενημερωτικά φυλλάδια, σε μια δράση που έφερε πολλά χαμόγελα σε περαστικούς και οδηγούς.

Λίγο πιο κάτω, στον αντίποδα, μια άλλη ομάδα μαθητών αποδοκίμαζε με φωνές όσους οδηγούς δεν σταματούσαν, κρατώντας μια πινακίδα που έγραφε “Οι Πεζοί Έχουν Προτεραιότητα”, ενώ στον πεζόδρομο είχε στηθεί μια σειρά μικρότερων μαθητών της Β’ Δημοτικού που κρατούσαν πλακάτ με σήματα και εμπόδιζαν τα μηχανάκια να διασχίζουν την Αγ. Σοφίας.

Όπως μας είπε η Αντιγόνη Τσαρμποπούλου, εκπαιδευτικός και συντονίστρια του προγράμματος “Νοιάζομαι και Δρω” στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα αυτό, στα πλαίσια του οποίου έγινε η δράση, τρέχει σε όλη την Ελλάδα και φέτος συμμετέχουν περίπου 10.000 μαθητές από τα σχολεία της πόλης.
“Ο σκοπός είναι να καλλιεργήσει τις αξίες του εθελοντισμού, της αλληλεγύης και της ενεργού πολιτειότητας στους μικρούς μας μαθητές. Συμμετέχουν από νηπιαγωγεία μέχρι παιδιά Λυκείου. Μια από αυτές τις δράσεις είναι στο σχολείο στο οποίο είμαι κι εγώ δασκάλα, στο 43ο Δημοτικό Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ένωση για τα Δικαιώματα των Πεζών. Επιβραβεύουμε τους οδηγούς που σταματάνε στη διάβαση των πεζών, κάτι αυτονόητο για τις άλλες χώρες, αλλά εδώ μάλλον δεν είναι τόσο αυτονόητο στην Ελλάδα. Και αντίθετα αποδοκιμάζουμε τους οδηγούς που δεν σέβονται τα δικαιώματα των πεζών.” σημείωσε.
Μια δράση που ευαισθητοποίησε, έστω για λίγη ώρα, τους οδηγούς στο κέντρο της πόλης.

Πηγή: http://parallaximag.gr-Χριστίνα Παρασκευοπούλου