Εκδήλωση παρουσίασης του εκπαιδευτικού προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω», στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην πλατφόρμα crowdfunding act4Greece, διοργάνωσε το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Δεσμός» στο Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών (Πεσμαζόγλου 1 και Σοφοκλέους).

Το «Νοιάζομαι και Δρω» είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιούν το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Δεσμός (www.desmos.org) και το Ίδρυμα Λαμπράκη (www.lrf.gr), με στόχο την καλλιέργεια του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης, καθώς και την ενίσχυση μιας στάσης ζωής του ενεργού πολίτη στους μαθητές. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το σχεδιασμό και την υλοποίηση βιωματικών δράσεων στα σχολεία από εκπαιδευτικούς και μαθητές και στηρίζει τις δράσεις μέσα από επιμορφωτικά σεμινάρια, πλήρες παιδαγωγικό πλαίσιο με εκπαιδευτικό υλικό και συνεχή δια ζώσης και εξ αποστάσεως υποστήριξη. Είναι εφαρμόσιμο σε όλο το φάσμα της σχολικής εκπαίδευσης και έχει λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Η εγκυρότητα και η υψηλή ποιότητα του προγράμματος διασφαλίζεται μέσω εξωτερικής αξιολόγησής του από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Από τον Σεπτέμβριο του 2015 που υλοποιείται στα σχολεία, έχει δημιουργηθεί το σχολικό δίκτυο «Νοιάζομαι και Δρω», το οποίο αποτελείται από 367 σχολεία και στο οποίο έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα 1.930 εκπαιδευτικοί και 38.500 μαθητές. Στις δράσεις των σχολείων έχει λάβει μέρος η πλειονότητα των γονέων, καθώς και περίπου 1.600 διαφορετικοί κοινωνικοί εταίροι και φορείς της κοινωνίας των πολιτών: μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, εθελοντικές πρωτοβουλίες, δομές καταπολέμησης της φτώχειας, αλλά και απλοί πολίτες που εμπνέονται από τις δράσεις του και επιθυμούν να βοηθήσουν. Ιδιαίτερα συγκινητική για το πρόγραμμα είναι η δυνατότητα που προσφέρει σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, σχολεία παραρτημάτων καταστημάτων κράτησης και ειδικά σχολεία «να νοιαστούν και να δράσουν», δίνοντας στα παιδιά που συχνά βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό την ευκαιρία να αποκτήσουν τον ενεργητικό ρόλο του εθελοντή, με πολλαπλά οφέλη ενδυνάμωσης και προσωπικής ανάπτυξης μέσα από τη συμμετοχή τους σε δράσεις κοινωνικής προσφοράς.

Η εκδήλωση ​είχε και χαρακτήρα συνέντευξης τύπου, καθώς έγινε και μια παρουσίαση της σημασίας των βιωματικών εθελοντικών δράσεων του προγράμματος, τις οποίες το κοινό καλείται να στηρίξει κάνοντας μία δωρεά στην εκστρατεία του προγράμματος στην πλατφόρμα crowdfunding act4Greece. ​Μέσω της εκστρατείας, ο στόχος του «Δεσμού» είναι να συγκεντρωθούν ​70.000€, τα οποία θα διατεθούν στα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις δράσεις που σχεδιάζουν τα παιδιά​. Η προβολή του προγράμματος και της συγκεκριμένης εκστρατείας είναι πολύ σημαντική, προκειμένου να υπάρξει και η αντίστοιχη κινητοποίηση και στήριξη από το κοινό.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι: Ιωάννα Σαπουντζή, Διευθύντρια Εταιρικής Διακυβέρνησης & Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Εθνικής Τράπεζας, Λένα Παπαλεξοπούλου, Αντιπρόεδρος του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου ΔΕΣΜΟΣ, Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, καθώς και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που μετέφεραν τη δική τους εμπειρία από τη συμμετοχή τους στο «Νοιάζομαι και Δρω». Πέντε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου από σχολείο της Αγίας Βαρβάρας παρουσίασαν ένα σύντομο θεατρικό δρώμενο, μέσω του οποίου αναφέρθηκαν στις δράσεις τους στο πλαίσιο του «Νοιάζομαι και δρω».

Γιώργος Κυριακίδης

 

Πηγή: http://www.athina984.gr/2018/02/13/ta-pedia-niazonte-ke-droun-se-367-scholia-olis-tis-elladas/