Οι μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου αφού προσέγγισαν «θεωρητικά» τις έννοιες της Αλληλεγγύης και του Εθελοντισμού, βγήκαν για περίπατο στην πόλη τους αναζητώντας ανθρώπους που κάνουν πράξη τις λέξεις αυτές και τις δομές που τους βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρώτος τους σταθμός, το Κοινωνικό Παντοπωλείο Ρεθύμνου. Μια κοινωνική δομή που από φέτος ανήκει στον  δήμο Ρεθύμνου στηρίζοντας δεκάδες οικογένειες σε ολόκληρο τον νομό με διακριτικότητα και συνέπεια. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο Ρεθύμνου στηρίζεται στον Εθελοντισμό, στην Αλληλεγγύη και στις προσφορές των συμπολιτών μας σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Εκεί υποδέχτηκαν τους μαθητές με μεγάλη χαρά δείχνοντας τις νέες τους εγκαταστάσεις, παρουσιάζοντάς τις καινούργιες δράσεις τους και ευχαριστώντας τους για τα τρόφιμα που τους έστειλαν πριν τις γιορτές –σε κοινή δράση με τα υπόλοιπα σχολεία των Περιβολίων–. Στο τέλος τα παιδιά προσέφεραν 100 κουτιά γάλα για τα παιδιά που τα έχουν ανάγκη.

Κοινωνικό Παντοπωλείο                         Κοινωνικό Παντοπωλείο 2

Δεύτερος σταθμός ήταν το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Κοινωνικό Φαρμακείο. Μια δομή που στηρίζεται αποκλειστικά στην ατομική πρωτοβουλία και δέσμευση, στην εθελοντική προσφορά και αγάπη όσων εργάζονται εκεί προς τους ανασφάλιστους και άπορους συμπολίτες μας. Εκεί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις τους, το ωράριο λειτουργίας, τα ιατρικά τμήματα που λειτουργούν, αλλά και τον τρόπο που γίνεται η διαλογή και τακτοποίηση των φαρμάκων. Και βέβαια προσέφεραν κι εκείνα, όπως κάθε χρόνο, τα χρήματα από το χριστουγεννιάτικο παζάρι, καθώς και φάρμακα που είχαν μαζέψει στο σχολείο τις προηγούμενες ημέρες.

Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης

 

Τελευταίος σταθμός, τα γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης  Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Η συνάντηση των μαθητών με τους δύο ιερείς –τον Παπα-Γιώργη και τον Παπα-Γιάννη– ήταν ιδιαίτερα συγκινητική. Με λόγια που άγγιξαν τις καρδιές τους, μίλησαν στους μαθητές για την αγάπη, την προσφορά, την αλληλεγγύη, καθώς και για την ανάγκη πολλών συμπολιτών μας όχι μόνο για υλικά αγαθά αλλά για στήριξη, ενθάρρυνση και ελπίδα. Μίλησαν για τα συσσίτια που οργανώνουν τρεις εκκλησίες στο Ρέθυμνο και τους δεκάδες ανθρώπους που στηρίζονται σ’ αυτά. Αναφέρθηκαν στους εθελοντές που καθημερινά μαγειρεύουν για τα άπορα παιδιά, που επισκέπτονται ανήμπορους ηλικιωμένους στα σπίτια για να τους κρατήσουν συντροφιά και να τους φροντίσουν, αλλά και στο Φιλόπτωχο Ταμείο που στηρίζει τους οικονομικά ασθενείς και τις οικογένειές τους. Και βέβαια δεν παρέλειψαν να μιλήσουν για την αγάπη και την αλληλοϋποστήριξη που οι μαθητές πρέπει να δείχνουν μεταξύ τους. Έτσι οι μαθητές με μια βόλτα στην πόλη τους είχαν την ευκαιρία να μάθουν, να συνειδητοποιήσουν, να  κατανοήσουν και να προσφέρουν στην πράξη.

 

 

Πηγή: Η ανάρτηση βασίστηκε σε κείμενο της κας Κωφοπούλου Ι.