Τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018, πραγματοποιήθηκε στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας Εισαγωγική Συνάντηση Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης εκπαιδευτικών  του προγράμματος «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ». Αυτό το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη της κουλτούρας της ενεργού πολιτειότητας και του εθελοντισμού στα παιδιά και στους νέους, καλλιεργώντας πηγαίες και βιώσιμες στάσεις ενεργού κοινωνικής προσφοράς με βιωματικές προσεγγίσεις.

Τη σχολική χρονιά 2017-2018 συμμετέχουν στο Πρόγραμμα τέσσερα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από τη Μεσσηνία, το 26ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, το Νηπιαγωγείο Αρφαρών, το Δημοτικό Σχολείο Λεΐκων και το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας.

Στη Συνάντηση η οποία συνδιοργανώθηκε με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Βιωματικής Εκπαίδευσης κλήθηκαν και συμμετείχαν εκπαιδευτικοί A/θμιας Εκπαίδευσης από πολλά σχολεία της Μεσσηνίας. Συγκεκριμένα, εκτός από τα τέσσερα σχολεία που προαναφέρθηκαν, συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από το ΔΣ των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, το 8ο ΔΣ Καλαμάτας, το ΔΣ Μερόπης, το ΔΣ Σπερχογείας, το 24o ΔΣ Καλαμάτας, το 12ο ΔΣ Καλαμάτας, το 7ο ΔΣ Καλαμάτας, το 16ο ΔΣ Καλαμάτας, το ΔΣ Κάμπου, το 9ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, το 5ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, το Νηπιαγωγείο Βλαχόπουλου και το Νηπιαγωγείο Πεταλιδίου.

Εκπρόσωποι από το 3ο ΔΣ Φιλιατρών και από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καλαμάτας παρουσίασαν τις δραστηριότητες και τα αποτελέσματα του Προγράμματος μιας και αυτά τα δύο σχολεία συμμετείχαν τα δύο προηγούμενα σχολικά έτη στο Πρόγραμμα.

Επίσης στη Συνάντηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από Εθελοντικές Οργανώσεις και συγκεκριμένα από το Χαμόγελο του Παιδιού, από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, από το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS, από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, από το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, από το Σύλλογο ΞΑΝΑΡΧΙΖΩ και από την Επιτροπή Εθελοντισμού του Δήμου Καλαμάτας.

Αρχικά έγινε παρουσίαση του Προγράμματος από τον κ. Ζόμπολα Αναστάσιο, συντονιστή των σχολείων της Μεσσηνίας για το Πρόγραμμα «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ». Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι εκπαιδευτικοί των σχολείων που ανήκαν στο Πρόγραμμα τα δύο προηγούμενα έτη και κατόπιν ακολούθησε έγινε η γνωριμία με τους εκπροσώπους των Εθελοντικών Οργανώσεων, που αποτελούσε και στόχο της Συνάντησης.

Επειδή ο χρόνος δεν ήταν αρκετός για να δουλέψουν οι εκπαιδευτικοί με τους εθελοντές την πορεία του Προγράμματος στις σχολικές ομάδες και να ορίσουν τον τρόπο συνεργασίας τους, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η Συνάντηση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η αίσθηση που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες ήταν ότι μέσα από την υλοποίηση του Προγράμματος θα περάσει το μήνυμα του εθελοντισμού στους μαθητές ώστε να υιοθετήσουν θετική στάση για αυτόν.