Στην Αλίαρτο, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, το τμήμα Δ1 συμμετέχει για πρώτη φορά φέτος στο Πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω». Με αφορμή το κείμενο «Οι μύθοι και η ελιά – Η ελιά του Αρισταίου» στο βιβλίο της Γλώσσας, τα παιδιά προσέγγισαν και γνώρισαν την έννοια του Εθελοντισμού. Το παράδειγμα του Αρισταίου έδωσε το έναυσμα να προβληματιστούν και να συζητήσουν.

Και λίγα λόγια για τον μύθο…
Ο Αρισταίος ήταν γιος του Απόλλωνα και της Κυρήνης. Τον ανέθρεψαν η Γαία και οι Ώρες. Οι Μούσες ανέλαβαν την εκπαίδευσή του, μαθαίνοντάς του την ιατρική και την μαντική τέχνη. Από τις Νύμφες έμαθε να καλλιεργεί τις ελιές και τα αμπέλια, να φροντίζει τα μελίσσια, να παρασκευάζει τυρί από το γάλα καθώς και να μπολιάζει τις αγριελιές ώστε να βγάλουν καρπό. Σύμφωνα με τον Πλίνιο, ο Αρισταίος ανακάλυψε το ελαιοπιεστήριο, ώστε να παίρνει λάδι από τον καρπό του ελαιόδεντρου. Ο ίδιος μάλιστα, με τη σειρά του, φρόντισε όσα γνώρισε να τα διδάξει στους ανθρώπους. Δηλαδή, έδρασε εθελοντικά, όπως ο Ηρακλής και ο Προμηθέας, προς όφελος των ανθρώπων.                                                         
Παίρνοντας αφορμή από τον μύθο της αρχαιότητας τα παιδιά ασχολήθηκαν με τις έννοιες του Εθελοντή, του Εθελοντισμού, και του Ενεργού Πολίτη. Τα παιδιά κατέγραψαν τις σκέψεις τους, συνδέοντας τον Αρισταίο με τον Εθελοντισμό. Στη συνέχεια εργάστηκαν σε ομάδες για να αποτυπώσουν με ζωγραφική ό,τι τους έκανε εντύπωση από το παράδειγμα του Αρισταίου. Και καθώς συζήτησαν για τις Μούσες και τις Τέχνες, στο τέλος δημιούργησαν τις δικές τους ποιητικές εμπνεύσεις για τον Εθελοντισμό!