Συνεχίζοντα τις δράσεις εθελοντισμού, αλληλεγγύης και ενεργού πολιτειότητας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με την κυρία  Ζωή Λειβαδίτου, ιδρυτικό στέλεχος, πρόεδρος και μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Λέσβου, μια από τις πιο δυναμικές προσωπικότητες στο χώρο του εθελοντισμού στη Λέσβο.

Η προσφορά της έχει ξεφύγει από τα τοπικά και εθνικά όρια του νησιού και της Ελλάδας, καθώς έχει συμμετάσχει σε αποστολές στο εξωτερικό, όπως το Αφγανιστάν! Σήμερα, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Λέσβου προσφέρει σε καταστάσεις εκτάκτου και Εθνικής ανάγκης για την αντιμετώπιση καταστροφών ή σοβαρών περιβαλλοντικών κινδύνων, συμβάλλει στην παροχή φαρμάκων και σίτισης σε άπορους και άστεγες οικογένειες, στη διάσωση και φροντίδα προσφύγων που φτάνουν στο νησί, ενώ συνεργάζεται με την πυροσβεστική, το στρατό και άλλες εθελοντικές ομάδες κτλ. Επίσης από το 2007, εκπροσωπεί επίσημα τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Χαμόγελο του Παιδιού».

Η κ.Ζωή Λειβαδίτη είναι εθελόντρια από το 1979 και λέει για την ομάδα της:  «Η Ομάδα ξεκίνησε έχοντας ένα  Όνειρο, γι’αυτούς που δεν τα παράτησαν ποτέ, παρά τις αντιξοότητες, ατσαλώθηκαν και συνέχισαν. Μοιράστηκαν το Όνειρό τους με άλλους και το Όνειρο δυνάμωσε, έγινε όραμα. Σήμερα τα μέλη της ομάδας βλέπουν το όραμα σιγά-σιγά να υλοποιείται, πράγμα που το τρέφει ώστε να γίνει ακόμα μεγαλύτερο».

Μιλώντας με την κυρία Ζωή Λειβαδίτη «εύκολα διαπιστώνει κάποιος τον ουσιαστικό λόγο της καθολικά αναγνωρισμένης «επιτυχίας» της οργάνωσης…το έντονο αίσθημα προσφοράς στον άνθρωπο και την κοινωνία, που διακατέχει την ίδια, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, που δεν παραμένει στη θεωρία αλλά μετουσιώνεται στην πράξη!”

Η κυρία Λειβαδίτη τους μίλησε για τις δράσεις της, για το τι σημαίνει να είσαι εθελοντής, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε σε διάφορες περιοχές της γης που προσέφερε, τι κέρδισε από τον εθελοντισμό η ίδια και τι οι άλλοι άνθρωποι. Τέλος τους μίλησε για περιστατικά που τη σημάδεψαν και άλλαξαν τη ζωή της, αφήνοντας στην ομάδα του “Νοιάζομαι και Δρω” χαραγμένες τις εικόνες, τα βιώματα και τις μνήμες που κουβαλάει ένας ευσυνείδητος εθελοντής.

Μια συνάντηση-μάθημα ζωής, έφτασε στο τέλος της, με ενθουσιασμό και λαχτάρα, ένας τέτοιος τρόπος αντίληψης της πραγματικότητας, να υιοθετηθεί ως στάση ζωής!