24 Απρίλιος, 2017

Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να ξέρει τι σημαίνει ζωή, δεν μπορεί να ξέρει τι σημαίνει κόσμος, τι σημαίνει οτιδήποτε, ωσότου ν’ αποκτήσει ένα παιδί και να τ’ αγαπάει.

(Λευκάδιος Χέρν)

“Η ησυχία στο 2ο νηπιαγωγείο Άνω Λιοσίων ήταν πρωτόγνωρη, παρά το γεγονός ότι η αίθουσα του ολοήμερου ήταν γεμάτη από παιδιά. Η φωνή της κυρίας από το Φιλοζωικό σύλλογο Φυλής ήταν η μόνη που έσπαγε αυτήν την ησυχία και γέμιζε το άγουρο μυαλό και την τρυφερή ψυχή τους με μικρά – μικρά ερωτηματικά: γιατί υπάρχουν ζωάκια παρατημένα στο δρόμο; Δεν έχουν μαμά; Δεν έχουν σπίτι; Κρυώνουν; Πεινάνε; Ο μπαμπάς δεν τους φέρνει φαγητό; Τι μπορώ να κάνω εγώ;”

Λίγες ημέρες νωρίτερα, συζητώντας με τις παιδαγωγούς τους, είχαν τα ίδια αποφασίσει να βοηθήσουν στη φροντίδα των αδέσποτων ζώων του δήμου Φυλής, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω» το οποίο υλοποιείται από το Μη κερδοσκοπικό Σωματείο Δεσμός, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λαμπράκη, σε σχολεία όλης της χώρας και προάγει τον εθελοντισμό. Ευαισθητοποιημένες με το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων και οι νηπιαγωγοί του σχολείου ξεκίνησαν αμέσως τις διαδικασίες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και την επιμόρφωσή τους σε ειδικό σεμινάριο στο Ίδρυμα.

Στο πλαίσιο αυτό, ήρθαν σε επαφή με το Φιλοζωικό σύλλογο Φυλής ΑΓΑΠΑΖΩ, η πρόεδρος του οποίου Καίτη Ζερβάκη ήρθε στο σχολείο και εξήγησε στα παιδιά τι σημαίνει αγαπώ και φροντίζω τα ζώα, ιδιαίτερα εκείνα που είναι μόνα τους στο δρόμο και δε βρίσκονται σε κάποια οικογένεια. Τους μοίρασε παραμύθια και τους έδειξε εικόνες ενώ μαζί με τις παιδαγωγούς τους έφτιαξαν βίντεο στο you tube (καμπάνια για τα αδέσποτα) και αφίσες με μηνύματα, τις οποίες κρέμασαν σε δέντρα και χώρους περιμετρικά του σχολείου για να τις βλέπουν οι γονείς και οι περαστικοί. Θέληση των παιδιών ήταν, στην αρχή, να ασχοληθούν με τα ζώα που έχουν χτυπηθεί ή βασανιστεί, δεν έχουν ποδαράκια ή είναι δυστυχισμένα και να τα περιθάλψουν.

Το επόμενο βήμα ήταν να ευαισθητοποιήσουν και παιδιά από άλλα νηπιαγωγεία και δημοτικά του δήμου Φυλής. Για το σκοπό αυτό, ο σύλλογος ΑΓΑΠΑΖΩ τους χάρισε κουτιά, τα οποία πήγαν σε σχολεία, προκειμένου να συγκεντρωθούν τρόφιμα και φάρμακα για τα αδέσποτα της περιοχής. Επιπλέον, έχουν ετοιμάσει φειγ βολάν, τα οποία θα μοιράσουν στα παιδιά, με το μήνυμα: «Τα αδέσποτα  χρειάζονται νερό και φαγητό».

Παράλληλα, τα παιδιά έφτιαξαν τη γωνιά του κτηνιατρείου στην τάξη τους, υιοθέτησαν ενα λούτρινο αδέσποτο σκυλάκι – στο οποίο έδωσαν όνομα, σπιτάκι και φαγητό – δημιούργησαν αφίσες με θέμα «αν μπορούσαν να μιλήσουν τι θα μας έλεγαν τα αδέσποτα ζώα» και μίλησαν πολύ για τα ζωάκια «ήρωες» τα οποία βοηθούν τους ανθρώπους.

«Είναι εκπληκτικό πόσο ενεργά συμμετέχουν τα παιδιά σε αυτή την προσπάθεια και πόσο τους αρέσει. Καθημερινά λένε τις ιδέες τους, προτείνουν και κάποια καινούρια δράση, ζητούν να κολλήσουμε και σε άλλα σημεία αφίσες» λέει η νηπιαγωγός Πολυχρονίτσα Ιωαννίδου, η οποία μαζί με τη, επίσης, νηπιαγωγό Ελένη Καλαμίδα είναι οι υπεύθυνες του προγράμματος.

Αλλά και οι ίδιες οι νηπιαγωγοί φροντίζουν να δημιουργούν καθημερινά νέες δυνατότητες στα παιδιά, να ασχοληθούν με αυτό που τους αρέσει. «Τα ορίσαμε ερευνητές και τους δώσαμε ένα φυλλάδιο για να βγουν με τους γονείς τους στη γειτονιά και να καταγράψουν τα αδέσποτα ζώα. Αυτό ήταν η πρώτη δράση που κάναμε, με στόχο να εμπλακούν και οι γονείς στην προσπάθεια των παιδιών τους. Η ανταπόκριση στο κάλεσμα ήταν πολύ θετική» τονίζουν. Η πρώτη αυτή δράση έμελλε να ήταν και η καθοριστική για τη συνέχεια, αφού παιδιά και γονείς συνειδητοποίησαν πόσα πολλά ήταν τα αδέσποτα ζώα στην περιοχή.

Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία ενός βιβλίου με όσα κατέγραψαν τα παιδιά στις γειτονιές τους,  να μοιραστεί σε περισσότερες περιοχές η αφίσα για συγκέντρωση τροφών και φαρμάκων στο σχολείο τους αλλά και υπόλοιπα σχολεία και θα συνεχιστεί η συνεργασία με τα δημοτικά και νηπιαγωγεία του δήμου Φυλής, προκειμένου να συγκεντρωθούν όσα περισσότερα τρόφιμα και φάρμακα μπορούν.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Καίτη Ζερβάκη: «Απίστευτα συγκινητική η προσπάθεια αυτού του σχολείου…»

Ιδιαίτερα συγκινημένη από την προσπάθεια που κάνουν νηπιαγωγοί και παιδιά στο 2ο νηπιαγωγείο Άνω Λιοσίων δηλώνει η πρόεδρος του Φιλοζωικού συλλόγου Φυλής ΑΓΑΠΑΖΩ, η οποία τους χάρισε παραμύθια, τους έβγαλε τις αφίσες και τους αγόρασε τα κουτιά για τη συγκέντρωση των ειδών. «Όταν οι νηπιαγωγοί ήρθαν σε επαφή μαζί μου και μου εξήγησαν τι ήθελαν, αισθάνθηκα ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου. Το ίδιο ευτυχισμένη ήμουν όταν μίλησα με τα παιδιά. Το βλέμμα τους είναι αφοπλιστικό, δε χρειάζεται παρακίνηση. Είναι αγνά, άδολα και γεμάτα καλοσύνη. Από αυτά θα ξεκινήσει ένα καλύτερο αύριο και οφείλουμε ως κοινωνία ενηλίκων να επενδύσουμε σε αυτό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Τα «αστεράκια αγάπης» που νοιάζονται για παιδιά ΑμεΑ
Πέρα από το πρόγραμμα για τη φροντίδα των αδέσποτων,  με το οποίο ασχολείται το ολοήμερο τμήμα του 2ου νηπιαγωγείου, τα παιδιά του δεύτερου τμήματος αποφάσισαν, μέσα από το ίδιο πρόγραμμα, να γνωρίσουν και να φροντίσουν παιδιά με ειδικές δεξιότητες. Στο πλαίσιο αυτό, τα «αστεράκια αγάπης», όπως ονομάστηκαν, επισκέφτηκαν το Ειδικό σχολείο Ζεφυρίου, όπου γνώρισαν τα παιδιά και τους πρόσφεραν λαχανικά από τον κήπο που έχουν φτιάξει στο σχολείο.

Παράλληλα, τα κάλεσαν στο νηπιαγωγείο τους για να μοιραστούν ένα «γεύμα» αγάπης μαζί και έχουν ετοιμάσει να τους χαρίσουν έναν πίνακα με ουράνιο τόξο και αστεράκια, προκειμένου να τον κρατήσουν ως ενθύμιο στην τάξη τους.

«Τα ίδια τα παιδιά επέλεξαν να έρθουν σε επαφή με παιδιά με ειδικές δεξιότητες, να γνωρίσουν τον κόσμο τους, να αφουγκραστούν τις ανάγκες τους. Και εμείς αυτή την επιλογή την υποστηρίζουμε απόλυτα» υπογραμμίζει η νηπιαγωγός Ασημίνα Πισπιρίγκου, η οποία, μαζί με την νηπιαγωγό Μαριάννα Σοφία, αποτελούν τις υπεύθυνες του προγράμματος.

Έννοια – κλειδί και εδώ ήταν η έννοια αλληλεγγύη. «Όταν διαπιστώνεις ότι γύρω σου υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες,  όταν νοιάζεσαι για τους άλλους και τις δυσκολίες τους, όταν αποφασίζεις να δράσεις και να τους συμπαρασταθείς, όταν πιστεύεις ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια ομάδα ανθρώπων είναι προβλήματα όλης της κοινωνίας και ότι ο κόσμος γίνεται καλύτερος αν ο ένας συμπαραστέκεται στον άλλο, τότε δρας από αλληλεγγύη. Αυτή είναι η φιλοσοφία του προγράμματος και αυτή είναι και η θέληση των παιδιών μας» καταλήγει η κ. Πισπιρίγκου.

Οι νηπιαγωγοί Πολυχρονίτσα Ιωαννίδου, Ασημίνα Πισπιρίγκου, Ελένη Καλαμίδα

Η πρόεδρος του ΑΓΑΠΑΖΩ Καίτη Ζερβάκη μιλά στα παιδιά για τα αδέσποτα

Η γωνιά του κτηνιατρείου μέσα στο σχολείο

Τα παιδιά έχουν «υιοθετήσει» ένα αδέσποτο σκυλάκι και το φροντίζουν

Με ιστορίες, παραδείγματα και ζωγραφιές μιλούν για τα αδέσποτα

Με ιστορίες, παραδείγματα και ζωγραφιές μιλούν για τα αδέσποτα

Με ιστορίες, παραδείγματα και ζωγραφιές μιλούν για τα αδέσποτα

Με ιστορίες, παραδείγματα και ζωγραφιές μιλούν για τα αδέσποτα

… όπως επίσης και με διαδραστικά δρώμενα

Εδώ συλλέγουν τρόφιμα και φάρμακα

Όλα τα παιδιά κόλλησαν ενημερωτικές αφίσες στους δρόμους γύρω από το σχολείο

Όλα τα παιδιά κόλλησαν ενημερωτικές αφίσες στους δρόμους γύρω από το σχολείο

Όλα τα παιδιά κόλλησαν ενημερωτικές αφίσες στους δρόμους γύρω από το σχολείο

 

Πηγή: http://doxthi.gr/45241/otan-ta-pedia-sto-2o-nipiagogio-ano-liosion-didaskoun-agapi-ke-afosiosi/