Τέσσερα διαφορετικά καλλιτεχνικά εργαστήρια, στη βιβλιοθήκη του Μουσικού Σχολείου Ιλίου, στήθηκαν και διοργανώθηκαν από την εθελοντική ομάδα του Σχολείου, στο πλαίσιο μιας παραδειγματικής συνεργασίας των εθελοντών μας, της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης PRAKSIS και του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

Οι νεαρές προσφυγοπούλες από Αιθιοπία, Αφγανιστάν και Συρία έλαβαν μια θερμότατη υποδοχή από τους μαθητές του Σχολείου και έπειτα από μια πρώτη γνωριμία στο κύκλο της ομάδας, συνεργάστηκαν μαζί τους σε καλλιτεχνικά εργαστήρια, όπου τους έμαθαν πώς να κατασκευάζουν μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά, σε εργαστήρι παραδοσιακού αργαλειού -κατασκευασμένου από μαθήτριες της περιβαλλοντικής ομάδας του Σολείου-,σε εργαστήρια ζωγραφικής και μουσικής με αυτοσχεδιασμούς στο πιάνο,τραγούδι και χορό.

Τα παιδιά γνώρισαν την Paris από το Αφγανιστάν και τη Betselot από την Αιθιοπία και άκουσαν τις ιστορίες τους και τον πόθο τους να σμίξουν με τους συγγενείς τους στην Αγγλία και στη Γερμανία αντίστοιχα και τους χάρισαν έργα που ζωγράφισαν οι ίδιες. Τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου Ιλίου ευχαρίστησαν από καρδιάς και ανταπόδωσαν προσφέροντας στις φιλοξενούμενές τους πρωτότυπα μουσικά όργανα, όπως κρουστά, το ντέφι της καρδιάς, και τα καραβάκια αλληλεγγύης του ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ, για να τις συνοδεύουν στο ταξίδι τους μέχρι τον τελικό προορισμό τους!

Τόσοι στόχοι και προσδοκίες έγιναν πραγματικότητα! Οι μαθητές και οι μαθήτριες έδρασαν ως ενεργοί πολίτες, ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και ήδη ο σπόρος για την καλλιέργεια της πολυπολιτιστικής και οικολογικής συνείδησης αρχίζει να δίνει καρπούς! Αναμφισβήτητα, ενισχύθηκε το οργανωτικό πνεύμα και δυνάμωσαν φανερά οι δεσμοί της ομάδας!

Μια ματιά στις αναμνηστικές φωτογραφίες μας πείθει…