Και ναι! Είχαμε μόλις τις πρώτες συναντήσεις και δράσεις του Ομίλου Ρητορικής στο πλαίσιο του Προγράμματος “Νοιάζομαι και Δρω”, με σκοπό τη διερεύνηση στάσεων και ενδιαφερόντων των μελών!

Η Ομάδα του Ομίλου Ρητορικής αποτελείται από 23 μαθητές και των τριών τάξεων του σχολείου. Ήδη από τις πρώτες συναντήσεις δόθηκε έμφαση στη διερεύνηση των στάσεων και ενδιαφερόντων των μαθητών κυρίως μέσα από δράσεις άτυπης εκπαίδευσης, όπως είναι οι βιωματικές δράσεις (θεατρικό παιχνίδι, ρητορικές δράσεις), που αγγίζουν άμεσα τους μαθητές αλλά και με τη βοήθεια της λογοτεχνίας και ειδικών εκπαιδευτικών βίντεο.

Έτσι, προέκυψαν θέματα προς συζήτηση, που άπτονται άμεσα βασικών κοινωνικών προβλημάτων, όπως η διαφορετικότητα, η βία γενικά και το σχολικό bullying, η προσφυγιά, η φτώχεια, οι διακρίσεις, οι εθισμοί, η εκμετάλλευση των αδυνάτων.Η ομάδα αγανάκτησε, συγκινήθηκε, ένιωσε αγωνία και άγχος σε κάποιες στιγμές, αλλά με όνειρο και ελπίδα πρότεινε λύσεις και συνέχισε…

Μέσα από  όλα αυτά η ομάδα  άρχισε να δένεται ουσιαστικά, να γίνεται μία παρέα  και να νιώθει όμορφα, μια παρέα που δεν μένει αδιάφορη αλλά νοιάζεται και δρα με κέφι και σε πείσμα κάθε αντιξοότητας, έτοιμη να αλλάξει πολλά  σε αυτόν τον κόσμο, με την αγάπη και τον ενθουσιασμό της. Και έτσι τους ταίριαξε απόλυτα ο  τίτλος: «Αλλάζω εγώ … αλλάζω τον κόσμο», που προέκυψε από συζητήσεις και με τα μέλη των άλλων ομάδων του Προγράμματος.

Όπως είπε και ο Ν. Καζαντζάκης «Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω». Η ομάδα αυτό δεν το ξεχνάει και προχωράει σε δράσεις δυνατές…