Η πραγματικά εξαιρετική δουλειά που έκαναν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αδάμαντα Μήλου μαζί με τους δασκάλους τους αφήνει πολύ σημαντική παρακαταθήκη για το νήσί, τόσο για την πρωτοτυπία των δράσεων όσο και για την αρτιότητα όλου του προγράμματος.

Για την υλοποίηση της Δράσης συνεργάστηκαν, 80 μαθητές του σχολείου, 6 εκπαιδευτικοί με την καθοδήγηση της Συντονίστριάς τους Μαρκέλλας Παραμυθιώτου, ο Σύλλογος Γονέων, ο Δήμος, οι Ελληνικές Αλυκές, Συνταξιούχοι Εργαζόμενοι Αλυκών, το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου, ο Σκηνοθέτης- Παραγωγός παλιού αρχειακού υλικού και ο ιστορικός- λαογράφος της περιοχής.

Σχεδιάζοντας με τους μαθητές την υλοποίηση  μιας μεγαλύτερης δράσης κοινωνικής παρέμβασης με μακροπρόθεσμο όφελος για αυτούς και τον τόπο τους, Αρχικά έγινε μία καταγραφή των χαρακτηριστικών του εθελοντή, κατόπιν σχεδιάστηκε η ταυτότητα του εθελοντή, κι έτσι κάθε μαθητής απέκτησε τη δική του καρτέλα, στην οποία αναγράφεται το όνομά του και το όνομα της ομάδας του. Στη συνέχεια οι μαθητές έγραψαν συνθήματα και στίχους για το εθελοντικό πρόγραμμα. Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε μια καμπάνια ευαισθητοποίησης του Δήμου και των κατοίκων για τις Αλυκές του νησιού, ένα χώρο αξιόλογο αλλά εντελώς εγκαταλελειμμένο. Μετά τη θεωρητική προσέγγιση του θέματος, δημιουργήθηκε  υλικό από τους μαθητές το οποίο προβλήθηκε και αξιοποιήθηκε ως προσφορά στην τοπική κοινωνία, αλλά και ως «θεμέλιος λίθος» για τη δημιουργία ενός μουσείου στο χώρο. Διασώθηκαν έτσι παλιές φωτογραφίες και δημιουργήθηκε αρχείο. Οι μαθητές πήραν  συνεντεύξεις από ανθρώπους που δούλευαν εκεί και τους ηχογράφησαν. Κατόπιν έφτιαξαν μακέτες- πιστά αντίγραφα και τις παραχώρησαν στο Δήμο. Τέλος δημιουργήθηκε μια ταινία μικρού μήκους που προβάλλει τις Αλυκές και δηλώνει την αναγκαιότητα διάσωσης και αξιοποίησής τους. Η ταινία παραχωρήθηκε στο Δήμο και θα διατίθεται δωρεάν στους επισκέπτες του νησιού από τα Μουσεία και το Τουριστικό Γραφείο. Η δράση αυτή οδήγησε επίσης στην ενδυνάμωση της θεατρικής ομάδας καθώς ανέβηκε θεατρική παράσταση με θέμα το αλάτι και τη σημασία του. Τα έσοδα της παράστασης διατέθηκαν σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Δείτε εδώ την ταινία για τις Αλυκές της Μήλου:

Δείτε εδώ το παραμύθι των μαθητών για το αλάτι: