Ένα ξεχωριστό πρωινό για το Μουσικό Σχολείο Ιλίου, μία σύμπραξη έξι σχολείων της Αττικής , που συνεργάστηκαν και μετέδωσαν μηνύματα αλληλεγγύης, εθελοντισμού και ενεργού πολιτειότητας στο κέντρο της πόλης μα!

Μία δράση που τα σχολεία είχαν πραγματοποιήσει στην περιβαλλοντική  ομάδα και το πρόγραμμα  “ Υδάτινα μονοπάτια-Εκτός συνόρων ”, με θέμα το προσφυγικό ,την προηγούμενη σχολική χρονιά και θέλησαν να τη συνεχίσουν, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω».

Μία δράση κοινή, σύνθετη πλούσια σε μηνύματα και πρωτοβουλίες, που συνδύασε την ενημέρωση και τα μουσικά δρώμενα από το Μουσικό Σχολείο, καθώς και τη και φωτογράφιση από το 1οΓυμνάσιο Αμαρουσίου. Όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί εκδήλωναν το ενδιαφέρον τους για τη δράση… Σε αυτό βοήθησαν  και οι δημοσιεύσεις μας στα Μέσα Δικτύωσης, ενώ  άλλοι οργάνωσαν μόνοι τους τη δράση, όπως το Δημοτικό Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Παλαιού Φαλήρου και άλλοι αποφάσισαν σημείο αφετηρίας της κοινής δράσης να είναι ο σταθμός του μετρό στο Μοναστηράκι στις 29 Ιανουαρίου 2017.

Τα καραβάκια προετοιμάστηκαν από τις ομάδες των σχολείων με μηνύματα όπως:

«They need our help»,»Save them» «We are all equal», «Ιt doesnt matterwhat race you are», «Blood donation», «Save someones life», «Nothinglasts forever, we can change the future», «We can make the world a betterplace», «Solidarite«, «We are all equal,no matter what»,»Change your wayof thought to change your life», «We are all under the same sky», «Δώσε χρώμα στη ζωή τους!», «Κάνε τη διαφορά ανάμεσα στους άλλους», «Προσφορά, αλληλεγγύη, θέληση«, «Αγάπη», «Eιρήνη», «Give peace a chance», «They need our  help», «Love, hope, attitude!», «Spread the love, you can change someones life….Make their livesbetter», «They need us dont turn your back on them…»και  μοιράστηκαν σε περαστικούς, σε καταστηματάρχες, σε αστέγους, σε καλλιτέχνες του δρόμου, σε εργαζόμενους, σε πλανόδιους πωλητές , σε τουρίστες, σε γονείς με μικρά παιδιά, σε μαγαζιά, σε καφέ, στο μετρό, στο Εβραϊκό Μουσείο, στην Αρχαία Αγορά ή απλά σε ορατά σημεία του δρόμου!

Στη δράση συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες, γονείς, αδέρφια, γιαγιάδες και μετέφεραν το μήνυμα της ενεργού πολιτειότητας, της αλληλεγγύης ,του εθελοντισμού του Προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω», για το σχολικό έτος 2016-17.

Η δράση πλαισιώθηκε μουσικά από μαθητές και μαθήτριες της Β’ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Ιλίου και τα καραβάκια της αλληλεγγύης μοιράστηκαν από μαθητές και μαθήτριες των Α’,Β’ και Γ’ τάξεων του Γυμνασίου.

Πολλές οι αντιδράσεις του κόσμου και των περαστικών, οι περισσότερες όμως ενθάρρυναν το έργο της Ομάδας! Άλλοι ρωτούσαν με ενδιαφέρον, άλλοι συνεργάστηκαν και πρότειναν να συνεχίσουν τη δράση με το σχολείο τους, άλλοι χαίρονταν και επαινούσαν τα παιδιά για τον αγώνα τους ,κάποιοι ήταν έκπληκτοι γιατί πρώτη φορά τους δίνονταν ένα τέτοιο μήνυμα, άλλοι συζητούσαν μαζί τους και αποκάλυπταν προσωπικές τους ιστορίες ή απόψεις για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Οι συζητήσεις αυτές αποτέλεσαν το έναυσμα για προβληματισμό από τους μαθητές στην ομάδα σε επόμενες συναντήσεις .

Σε μια πραγματικότητα σκληρή στα χρόνια της κρίσης, που βιώνουμε καθημερινά, σε μια εποχή καχυποψίας και ξενοφοβίας προς κάθε τι το ξένο ή διαφορετικό, η πόλη γέμισε μηνύματα αγάπης, ελπίδας, συναδέλφωσης,συνεργασίας,αλληλεγγύης,εθελοντισμού, έργο του κάθε ενεργού πολίτη!

Ένα ακόμη «δώρο» που απέκτησαν όσα σχολεία συμμετείχαν στη δράση ήταν η δημιουργία δικτύων επικοινωνίας και δράσης με άλλα σχολεία και ομάδες, με σκοπό την ενδυνάμωση, την προβολή και διάχυση του Προγράμματος.

Στη συνέχεια,  η δράση πήρε τη μορφή «ντόμινο» και τα καραβάκια της αλληλεγγύης ταξίδεψαν στα Γιάννενα, στις Σέρρες, στη Κύπρο, στην Ελευσίνα, στο μακρινό Μπαγκλαντές ενώ μηνύματα αλληλεγγύης για τη δράση ήρθαν και από τις Φιλιππίνες!