Πάνε τέσσερα χρόνια που μια Υπαίθρια Βιβλιοθήκη στήθηκε με μεράκι και αγάπη στην αυλή του 7ου Νηπιαγωγείου Παλλήνης!

Εκεί, κάτω από τον γεμάτο φτερωτούς φίλους ουρανό, δίπλα στο ρέμα του κότσυφα άνοιξε για πρώτη φορά την αγκαλιά της στα αγαπημένα βιβλία των παιδιών και υποδέχτηκε συγγραφείς και δράσεις φιλαναγνωσίας.

Η Υπαίθρια Βιβλιοθήκη των μικρών μας εθελοντών βραβεύτηκε το 2016 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ),ως μια πρωτότυπη δράση που εισάγει με ευφάνταστο τρόπο τα παιδιά στον κόσμο του βιβλίου και της λογοτεχνίας και καθιερώθηκε στη συνείδηση των παιδιών σαν ένας αγαπημένος χώρος επαφής με τα βιβλία.

Συνδεδεμένη  άρρηκτα με το χώρο της αυλής, ενισχύει την επαφή και την αγάπη τους για τα βιβλία, πλουτίζει ποιοτικά το χρόνο τους στο διάλειμμα, υποδέχεται αγαπημένους συγγραφείς παιδικών βιβλίων,  εμπνέει, ενθουσιάζει και είναι πηγή ιδεών και δράσεων!

Παράλληλα, τη φετινή σχολική χρονιά, μια βαλίτσα γεμάτη βιβλία κατέφθασε στο νηπιαγωγείο μας, με τη συνεργασία της υπεύθυνης Πολιτιστικών θεμάτων Χρύσας Κουράκη και έδωσε ώθηση στις σκέψεις των παιδιών για ταξιδιάρικες βιβλιο-περιπέτειες, για δραστηριότητες φιλαναγνωσίας με τα αγαπημένα τους βιβλία, με δημιουργία ιστοριών, με δημιουργία μουσείου αγαπημένων βιβλίων, με το εβδομαδιαίο δανεισμό βιβλίων με ανταλλαγή βιβλίων μεταξύ των παιδιών ενισχύει καθημερινά την αγάπη τους για τα βιβλία και τα καθιστά ικανά να τη μεταδώσουν με πρωτότυπες δράσεις. Με την ένταξη του Νηπιαγωγείου στο Πρόγραμμα “Νοιάζομαι και Δρω”, η δράση πήρε χρώμα εθελοντισμού και πνεύμα ενεργού πολιτειότητας!

Τα παιδιά σκέφτηκαν να συνεργαστούν με άλλα σχολεία της πόλης και εθελοντικά, προκειμένου να διαδώσουν σε όλα τα παιδιά τη χαρά τους όταν έρχονται σ’ επαφή με το βιβλίο έτσι ώστε να οργανώσουν και να δημιουργήσουν μια  Υπαίθρια Παιδική Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη στο πάρκο της πόλης για τη χαρά της συνύπαρξης του βιβλίου με το παιχνίδι, καθώς και να να γεμίσουν βιβλιοβαλίτσες με τα αγαπημένα τους βιβλία, για  ακριτικά σχολεία και  για νοσοκομεία με άρρωστα παιδιά, όπου ίσως τα παιδιά βιβλία να μην έχουνε πολλά!

Ο σπόρος της αγάπης και της ανιδιοτελούς  προσφοράς ανθίζει στην καρδιά του 7ου Νηπιαγωγείου Παλλήνης και νιώθουμε τυχεροί που μοιραζόμαστε μαζί με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς μια τέτοια εμπειρία!