Στο γεμάτο εμπειρίες ταξίδι του “Νοιάζομαι και Δρω” μπαίνει με κέφι και το 33ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου!

Με ένα πρωτότυπο τρόπο ξεκίνησε η πρώτη επαφή με τις έννοιες του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης στο μέτρο της οπτικής και της ηλικίας των μικρών μας εθελοντών! Το εργαλείο  ήταν  το βιβλίο του Έλμερ του παρδαλού ελέφαντα που έδωσε εθελοντικά τα χρώματά του στο ουράνιο τόξο, που είχε μείνει άχρωμο! Μέσα από ομαδική δουλειά και ένα όμορφο παιχνίδι χρωμάτων, τα παιδιά γνώρισαν τι σημαίνει να “χαρίζω” επειδή “αγαπώ”!

 

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Παιδιών οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά ασχολήθηκαν με έννοιες, όπως ατομικότητα, διαφορετικότητα, ομαδικότητα και σκέφτηκαν ότι υπάρχουν κοινές ανάγκες των παιδιών ανά τη γη, ανάγκες πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους! Κάπως έτσι ο δρόμος της συζήτησης έφτασε  στην έννοια “Δικαιώματα” στις αφίσες με το όμορφο “Λουλούδι των Δικαιωμάτων των Παιδιών”, που όχι μόνο στόλισαν τον εσωτερικό χώρο του Νηπιαγωγείου, αλλά ενημέρωσαν και τους γονείς!

 

Με αφορμή μάλιστα τα Δικαιώματα του Παιδιού, η ομάδα του “Νοιάζομαι και Δρω” του Νηπιαγωγείου άρχισε να σκέφτεται ότι οι ανάγκες των παιδιών είναι παρόμοιες με εκείνες όλων των ανθρώπων αλλά και  ενός ανυπεράσπιστου κατοικίδιου….Έτσι, τα παιδιά “υιοθέτησαν” τη Λούσυ, ένα λούτρινο σκυλάκι και τη φρόντισαν σα να ήταν αληθινή! Της έφτιαξαν ένα ζεστό σπίτι, την τάισαν, την πήγαν στο γιατρό και έπαιξαν μαζί της! Βάζοντας σε πρώτο πλάνο τις ανάγκες κάποιου άλλου, οι μικροί μας εθελοντές κατανόησαν πως τα δικαιώματα δεν αφορούν μόνο τα ίδια τα παιδιά, όπως είχαν μέχρι τώρα σκεφτεί,  αλλά και όλους τους ανθρώπους της γης όπως και τα κατοικίδιά τους!

Αλλά η σκέψη για τους σημαντικούς άλλους δε σταματάει εκεί! Με αφορμή το ελπιδοφόρο μήνυμα των Χριστουγέννων παιδιά και εκπαιδευτικοί συζήτησαν, ανακαλώντας και δικές τους εμπειρίες, περιπτώσεις συνανθρώπων τους που βρίσκονται σε ανάγκη…Ύστερα, αποτύπωσαν τις απόψεις τους σε ατομικές ζωγραφιές, στις οποίες κατέγραψαν οι εκπαιδευτικοί του τμήματος όσα τους υπαγόρευαν τα ίδια τα παιδιά και με αυτές τις ζωγραφιές στολίστηκε ένα διαφορετικό Χριστουγεννιάτικο Δέντρο, το “Δέντρο των Καλών Πράξεων” φτιαγμένο με κύρια υλικά την αγάπη και την συμπόνια για το διπλανό μας!

 

 

Και καθώς οι έννοιες του εθελοντισμού ζυμώνονται ολοένα και πιο πολύ στο μυαλό και την καρδιά των μικρών μας εθελοντών, η αξία της ατομικότητας και της διαφορετικότητας επανέρχεται με διαφορετικούς τρόπους, βοηθώντας τα παιδιά να εδραιώσουν σταδιακά την ταυτότητά τους και να νιώσουν περήφανα για εκείνη! Χρησιμοποιώντας το δακτυλικό αποτύπωμα του κάθε παιδιού και μέσα από μια δραστηριότητα βιωματική και ομαδική, κατασκευάστηκε μια αφίσα με τίτλο “Περήφανος που είμαι εγώ”. Η αφίσα παρουσιάζει την περήφανη για τη χώρα μας ελιά, φτιαγμένη από τα δαχτυλάκια των παιδιών και δίνει το μήνυμα ότι από την αποδοχή της δικής μας ατομικής διαφορετικότητας, οδηγούμαστε στην αποδοχή του άλλου και στη σημασία της από κοινού λειτουργίας μέσα από αυτές τις πολύτιμες  ατομικές  διαφορές σαν, ομάδα έτοιμη να δράσει όταν παραστεί ανάγκη!

 

Και η γνωριμία μας με το 33ο Νηπιαγωγείο συνεχίζεται, αφήνοντάς μας να δούμε τις δράσεις του, στο πλαίσιο της Χριστουγεννιάτικης γιορτής! Με πυξίδα την έμπρακτη εκδήλωση της αλληλεγγύης, με την υποστήριξη και την ενεργό εμπλοκή των γονέων, των συγγενών των νηπίων και των εκπαιδευτικών, συγκεντρώθηκαν τρόφιμα, τα οποία και προσφέρθηκαν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου! Φυσικά οι μικροί μας εθελοντές ενημέρωσαν και ευαισθητοποίησαν τους γονείς με μια χειροποίητη αφίσα και προσκλήσεις, ενώ οι πρόβες για το καταπληκτικό θεατρικό δρώμενο που ανέβασαν κατά τη γιορτή, αντάμειψε οικοδεσπότες και καλεσμένους χωρίς αμφιβολία!