*Γράφει η Ιωάννα Καψάλη για το Daynight.com.gr

Μέρες αγάπης και χαράς στο γηροκομείο Ρεθύμνου. Πώς να αισθανθούν μοναξιά οι ηλικιωμένοι του γηροκομείου όταν έχουν ο ένας τον άλλο συντροφιά και ασταμάτητα δέχονται επισκέψεις από φορείς, συλλόγους, ενορίες, ΚΑΠΗ,  μεμονωμένους εθελοντές πολίτες αλλά και σχολεία;

Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου έκανα και εγώ μια πρωινή επίσκεψη και συνάντησα δύο σχολεία που ήρθαν για να πουν τα κάλαντα στους ηλικιωμένους αλλά και να επικοινωνήσουν μαζί τους για να τους δώσουν λίγη χαρά και ανθρωπιά. Αρχικά ήρθε το 1ο Δημοτικό σχολείο Ατσιποπούλου και στη συνέχεια το Πειραματικό Γυμνάσιο, που μαθαίνω πως επισκέπτεται συχνά το γηροκομείο και τα παιδιά έχουν αναπτύξει ήδη μια δυναμική σχέση με τους ηλικιωμένους, βρίσκοντας κοινούς γνωστούς ή ακούγοντάς τους να τους διηγούνται οι γηραιότεροι παλιές ιστορίες νέους. Μάλιστα, το Πειραματικό Γυμνάσιο έφερε αυτήν την Παρασκευή σαν δώρο ένα ημερολόγιο που δημιούργησαν οι μαθητές του σχολείου με έμπνευση τις ιστορίες των ανθρώπων αυτών που φέρουν στις πλάτες μια ολόκληρη ζωή με γεγονότα.

Αυτό που διαπίστωσα ήταν πως οι ηλικιωμένοι του γηροκομείου, παρά τα προβλήματα υγείας, παραμένουν ορεξάτοι για συντροφιά και επικοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό πως  οι φιλοξενούμενοι στο Γηροκομείο προσπαθώντας να ευχαριστήσουν τα παιδιά για τις όμορφες στιγμές παρέας που τους προσέφεραν, ξεκίνησαν τις μαντινάδες και τα τραγούδια.

 

Ναι και κάποιες μαντινάδες που ακούσαμε!

Ένα καλό ΄καμε ο Θεός, που ΄στειλε τα νιάτα,
Κι ήρθαν τα γεράματα, και τα ‘κανε σαλάτα

Ράδιο τηλεγράφημα, έχεις στην κάμερά σου,
Κι ακούγονται γλυκές μιλιές, μέσα από την καρδιά σου

Όντε περνώ απ’ το στενό, βγαίνε και ‘συ στη πόρτα,
Αλλιώς δεν ξανακάνω μπλιο, στη γειτονιά σου βόλτα

 

Χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος σχολιάζει: «Όλα τα έχουμε, δε μας λείπει τίποτα, μόνο υγεία!». Από την πλευρά της η κα. Ζωή Μπριλάκη, πρόεδρος του γηροκομείου, προσπάθησε να εξηγήσει στα παιδιά και στους καθηγητές το πόση ζωή και χαρά δίνει ο εθελοντισμός σε αυτούς τους ανθρώπους ενώ η κα. Στέλλα Χαριτάκη, κοινωνική λειτουργός, εξήγησε στα παιδιά και στους καθηγητές το πόσο σημαντικό είναι για αυτή την ευαίσθητη ομάδα πληθυσμού  να έρχεται σε επαφή με τα παιδιά.

Το γηροκομείο φιλοξενεί 34 ηλικιωμένους εκ των οποίων οι εννέα είναι άντρες. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα κατάφερε να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα φροντίδας 12 ατόμων εκτός του γηροκομείου.

ΥΓ: Εννοείται πως στο τέλος ήρθε και ο Άη Βασίλης με τα παραδοσιακά του κεράσματα!

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:  goo.gl/8pYSnw