ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 5Το 3ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, στην τελευταία συνάντησή του συζήτησε για όλα όσα έκανε, για το τι κέρδισε από το δημιουργικό ταξίδι του εθελοντισμού, μίλησε για τι εντυπώσεις που αποκόμισε από την ανεπανάληπτη εκδρομή του στη Θεσσαλονίκη και τη σύμπραξή στου σε κοινές δράσεις με το “Νοιάζομαι και Δρω” της συμπρωτεύουσας, μα  και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε γενικά σε αυτόν τον όλο διδάγματα δρόμο, στο πλαίσιο ενός γενικού απολογισμού της φετινής σχολικής χρονιάς, ενώ στο τέλος συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης για το πρόγραμμα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 4Τα συμπεράσματά είναι συγκινητικά…Η εθελοντική ομάδα του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης έμαθε πολλά πράγματα και βίωσε ακόμη περισσότερα.Τα παιδιά προβληματίστηκαν μέσα από κριτική σκέψη, εμπλούτισαν το συναισθηματικό τους κόσμο, γνώρισαν νέους ανθρώπους και συνειδητοποίησαν ότι μέσα από την ομαδική προσπάθεια και τη συνεργασία, έχοντας κατανοήσει τις έννοιες το εθελοντισμού και της αλληλεγγύης, ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και να γίνει πιο φωτεινός και οι άνθρωποι πιο αδελφωμένοι!

Πολλοί αποφάσισαν στο μέλλον να γίνουν εθελοντές και να προσφέρουν, όπως μπορούν. Οι περισσότεροι θέλουν να γίνουν εθελοντές αιμοδότες. Τα παιχνίδια στο πλαίσιο των δράσεων χάρισαν στιγμές ξεγνοιασιάς, έφεραν κοντά τον έναν δίπλα στον άλλο, είτε μαθητές, είτε καθηγητές και το βασικότερο, τα παιδιά γνώρισαν χωρίς την “παραδοσιακή διδασκαλία” σημαντικές αξίες ζωής! Ευχής έργο να μπορέσουν να συνεχίσουν και στο Λύκειο !

Μερικές σκέψεις όπως εκφράστηκαν στα ερωτηματολόγια:

“Μάθαμε πώς αισθάνεται κάποιος, όταν κάνει εθελοντικές πράξεις…”

Μάθαμε την έννοια της συνεργασίας, να σεβόμαστε και να αγαπάμε τους συνανθρώπους μας ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, θρησκείας…”

“Καταλάβαμε ότι όλοι μας μπορούμε να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας με μικρές πράξεις εθελοντισμού…”

Μας άρεσε η ομαδική δράση και η συνεργασία…”

Μας άρεσαν τα χαμόγελα ευχαρίστησης, όταν προσφέραμε…”

Στις συναντήσεις μας πάντα μας περίμεναν εκπλήξεις και γι’ αυτό ήμασταν ενθουσιασμένοι. Το κλίμα ήταν πολύ ευχάριστο…”

Η συνεργασία μας ήταν πολύ στενή. Κανένας μας δεν έμεινε έξω από τις δράσεις μας χωρίς τη θέλησή του…”

Αυτό που θα θέλαμε να αλλάξει στο πρόγραμμα είναι η οργάνωση περισσότερων συναντήσεων…”

Το μόνο που θα θέλαμε να αλλάξει στο πρόγραμμα είναι να συνεχιζόταν και στο Λύκειο (με τους ίδιους καθηγητές φυσικά !)…”

“Οι αποφάσεις μας είναι ότι πάντα θα βοηθάμε τους συνανθρώπους μας όσο το περισσότερο γίνεται και μπορούμε…”

Διαπιστώσαμε ότι ο εθελοντισμός είναι τρόπος ζωής…”

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 3

Μόνο συγκίνηση μπορεί να νιώσει κανείς και υπερηφάνεια, καθώς διαβάζει τα παραπάνω… Είναι το επιστέγασμα μίας προσπάθειας που καρποφόρησε όλη τη σχολική χρονιά και ένιωσε τη μαγεία της κοινωνικής προσφοράς!

Ευχαριστούμε από καρδιάς τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης που συμπαρασύρουν και εμάς στον ενθουσιασμό και την ελπίδα για μια καλύτερη κοινωνία πολιτών!