IMG_1988Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε συναντηθήκαμε οι «ΝοιαζομαικαιΔρίτες» στην Αθήνα, όπου πήραμε μια γεύση από το πλούσιο φάσμα των προγραμμάτων που υλοποιήσαμε ανά την Ελλάδα με τους μαθητές μας. Το πλήθος και η έκταση των δράσεων που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς ήταν τέτοια, που δεν θα ήταν δυνατό να τα παρουσιάσουμε στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης. Γι΄ αυτό και εκπαιδευτικοί από όλα τα σχολεία του «Νοιάζομαι και Δρω» προσπάθησαν να συνοψίσουν κάποια βασικά στοιχεία από τις δράσεις τους μέσα σε παρουσίαση λίγων μόλις λεπτών.

IMG_1968

Τα λεπτά αυτά ενώθηκαν σε ένα διήμερο και συνέθεσαν μια μαγευτική διαδρομή που μας ταξίδεψε στην Θεσσαλονίκη, όπου μαθητές από το 7ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων ξεσήκωσαν τη λαϊκή αγορά σε μια πρωτότυπη κοινωνική  παρέμβαση για τα κατοικίδια και τους κανόνες υγιεινής σε δημόσιους χώρους, εφαρμόζοντας την τεχνική του “αόρατου θεάτρου”. Στη συνέχεια μας οδήγησαν στα Γιάννενα, όπου μαθητές του Γυμνασίου και των Λυκειακών τάξεων Ελεούσας διάβασαν λογοτεχνήματα στον σύλλογο τυφλών και από κει μας οδήγησαν στην Μύλο, όπου τα παιδιά από το Δημοτικό Σχολείο του Αδάμαντα ανέλαβαν την πρωτοβουλία ίδρυσης Μουσείου Αλυκής και δημιούργησαν ενημερωτικό υλικό που διέθεσαν σε τουριστικά γραφεία. Ανηφορίσαμε προς την Αστυπάλαια, όπου τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου υιοθέτησαν το γειτονικό αλσύλλιο και ανέλαβαν να το ομορφαίνουν μέρα με τη μέρα, όπως άλλωστε έκαναν και τα παιδιά το 2ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης με τη δική τους Οδό Ονείρων. Στη Μυτιλήνη, οι μαθητές του Γυμνασίου Πέτρας μαγειρεύουν με τους πρόσφυγες για τους πρόσφυγες, ενώ εντάσσουν τον εθελοντισμό σε  μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος χρησιμοποιώντας  αφήγηση, δρώμενα, παιχνίδια ρόλων,  κοινωνικά debate με επιχειρήματα και άλλες δράσεις. Είδαμε ποιήματα, μικρές ταινίες, έργα ζωγραφικής, θεατρικές παραστάσεις και απολαύσαμε, μέσα από τις διηγήσεις των εκπαιδευτικών, τον αυθορμητισμό των παιδιών και την ικανοποίησή τους από την εμπειρία του να προσφέρεις.

ΑίθουσαΣχολεία από τους Λειψούς μέχρι την Κοζάνη, τη Ζάκυνθο, την Καλαμάτα, την Πάτρα, την Αθήνα, τη Σαντορίνη, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, τον Βόλο και κάθε άκρη της χώρας μας υλοποίησαν σύνθετα προγράμματα που περιλάμβαναν πολλαπλές δράσεις ποικίλης θεματικής εστίασης, αλλά ενιαίας στόχευσης στην καλλιέργεια του εθελοντισμού της αλληλεγγύης και της ενεργού πολιτειότητας. Τα σχολεία κινητοποίησαν οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, γονείς και κοινωνικούς εταίρους και όλοι μαζί συνέπραξαν για να κάνουν τον κόσμο μας λίγο καλύτερο.

IMG_2144

Στην απολογιστική εκδήλωση του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω», η οποία έγινε στις 28-29 Μαΐου στο ξενοδοχείο Τιτάνια, και είχε τη μορφή επιστημονικής συνάντησης, αναπτύχθηκε διάλογος σχετικά με την προοπτική οργανικής ένταξης της καλλιέργειας του εθελοντισμού στο σχολείο. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και τη συμμετοχή του σε Συζήτηση σε Στρογγυλό Τραπέζι ο Μάκης Κουζέλης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου  Παιδείας, καθώς και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της εκπαίδευσης, πανεπιστημιακοί καθηγητές, ερευνητές και φυσικά εκπαιδευτικοί.

Οι εκπαιδευτικοί από τα συμμετέχοντα στο σχολικό δίκτυο «Νοιάζομαι και Δρω» σχολεία, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να εργάζονται για τη διαμόρφωση των αυριανών ενεργών πολιτών και εκδήλωσαν το αίτημα να συνεχιστεί η υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο αποτέλεσε και για τους ίδιους μια μοναδική εμπειρία!