Στα πλαίσια του προγράμματος Νοιάζομαι και Δρω που υλοποιείται φέτος στο σχολείο μας, άρχισαν να λαμβάνουν χώρα μια σειρά από δράσεις όπως εξωραϊσμός της σχολικής αυλής, κατασκευή κάδων για απορρίμματα και ανακυκλώσιμα υλικά, δεντροφύτευση, επισκέψεις και συνεντεύξεις με εθελοντικές οργανώσεις του νησιού της Καλύμνου, δημιουργία αυτοσχέδιων κάδων για συλλογή καπακιών από πλαστικά μπουκάλια, συμμετοχή του σχολείου σε συλλόγους που συγκεντρώνουν τα καπάκια αυτά για κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς σκοπούς, συμμετοχή και ενεργοποίηση των μαθητών σε συλλόγους αλληλεγγύης , γνώση και προσφορά στο έργο τους, καθαρισμοί παραλιών και πολλές άλλες που ελπίζουμε να προλάβουμε να τις υλοποιήσουμε μέχρι το καλοκαίρι και φυσικά να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια τους.
Οι δράσεις αυτές υλοποιούνται με τη συμμετοχή μαθητών και των τριών τάξεων του Γυμνασίου. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν συγκεντρώθηκαν με το ενδιαφέρον μερικών οικογενειών των μαθητών, των ιδίων μαθητών και φυσικά των καθηγητών. Οικογένειες και γείτονες του σχολείου μετά από ενημέρωση που είχαν από τα παιδιά για το πρόγραμμα και τις εθελοντικές δράσεις που αποφασίστηκαν να γίνουν, μας δάνεισαν εργαλεία για τις κατασκευές και προθυμοποιήθηκαν να μας προσφέρουν ότι χρειαζόμασταν.
Θα ξεκινήσουμε με την παρουσίαση της πρώτης δράσης που είναι η κατασκευή ξύλινων καθισμάτων σε πεζούλι της αυλής του σχολείου. Με πολλή χαρά τονίζω ότι οι μαθητές του προγράμματος “δούλεψαν” σε ένα πνεύμα απόλυτης συνεργασίας, αφιέρωσαν πολλές ώρες από το χρόνο τους τα Σαββατοκυριακα και σίγουρα μέσα από τη δράση αυτή κατανόησαν τι σημαίνει νοιάομαι και δρω εθελοντικά.
Φάση α’
Σάββατο 1/2/2020
Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση μαθητών του σχολείου μας, οι οποίοι με την εθελοντική προσφορά και παρουσία τους μεταμορφώνουν “άχρηστη” ύλη σε απαραίτητα και χρηστικά αντικείμενα για το σχολείο. Στόχος της δράσης αυτής είναι να κάνουμε την αυλή του σχολείου μας πιο όμορφη δημιουργώντας παγκάκια από παλέτες και γλάστρες από παλιά λάστιχα αυτοκινήτων.
Όλοι μαζί μπορέσαμε πολλά και εθελοντικά!!
Απομακρύναμε τα περιττά ξύλα..
Τρίβαμε τις παλέτες με γυαλόχαρτο.
Βγάζαμε τις πρόκες και κόβαμε τα ξύλα..
Συνεχίζαμε να λειαίνουμε τα ξύλα..
Βάφαμε τα λάστιχα..
Όλοι μαζί..
Συνεργαζόμαστε..
Φάση β
Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020
Το Σαββατοκύριακο αυτό φτιάχνουμε και βάζουμε τα πάγκακια..
Στη φωτογραφία που ακολουθεί φαίνεται ένα μέρος της αυλής του σχολείου έτσι όπως ήταν πριν τη δική μας παρέμβαση..
Στο πεζούλι μπροστά από τα δέντρα αποφασίσαμε να φτιάξουμε ξύλινα καθίσματα (όπως τα παγκάκια) από παλέτες τις οποίες προηγουμένως τις τρίψαμε με υαλόχαρτο. Μία ομάδα μαθητών έκοψε τις παλέτες στο επιθυμητό μήκος και μέγεθος με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού Αγγελή Γεωργίου, τεχνολόγος στην ειδικότητα και μια άλλη ομάδα μαθητών έβαψε τα επεξεργασμένα κομμάτια ξύλου..
Εθελοντές μαθητές που μαζί με άλλους συμμαθητές τους δημιούργησαν τα ξύλινα καθίσματα στο σημείο αυτό της αυλής τους σχολείου.
Η ικανοποίηση φαίνεται στα χαμόγελα και πραγματικά σε κάθε συνάντηση είναι πολλά από μικρούς και μεγάλους.

Φάση γ’
Συνεχίζοντας την προσπάθεια να κάνουμε το χώρο της αυλής πιο ελκυστικό, τοποθετήσαμε πράσινο δίχτυ έτσι όπως φαίνεται στη φωτογραφία..
Στη συνέχεια τοποθετήσαμε γλάστρες με λουλούδια τις οποίες αναλαμβάνουν να περιποιούνται εβδομαδιαία διαφορετική ομάδα μαθητών..
Φάση δ
Προκειμένου να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την αυλή του σχολείου μας και εμπνευσμένοι από την εξής αφίσα του προγράμματος
την οποία συζητήσαμε με τους μαθητές και πραγματικά τα συναισθήματα όλων στο τέλος ήταν μοναδικά, αποφασίσαμε να φυτέψουμε μερικά δεντράκια στην αυλή, μουριές και αμυγδαλιές. Στις παρακάτω φωτογραφίες φαίνεται η όλη διαδικασία..
Αρχικά ήρθε ο Δήμος και άνοιξε τις τρύπες στο έδαφος..
Σκάψαμε σε κάθε τρύπα προετοιμάζοντας το χώμα για να φυτευτούν τα δέντρα..
Και ξεκίνησε η δεντροφύτευση..
Βάψαμε μερικά λάστιχα με σκοπό να μετατραπούν σε γλάστρες σε δεύτερο χρόνο (που θα προσθέσουμε το αποτέλεσμα) και να τοποθετηθούν στα πίσω κάγκελα από τα δέντρα. Θέλουμε κι άλλο χρώμα στην αυλή!
Έτσι προέκυψε το παρακάτω αποτέλεσμα..
Στο σημείο αυτό αντιπαραθέτουμε δυο φωτογραφίες από το πριν και το μετά ενός μόνο χώρου της αυλής. Στην τελευταία φωτογραφία φαίνεται και μια αμυγδαλιά από τη δεντροφύτευση που πραγματοποιήθηκε.
Σίγουρα έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε..Θεωρούμε ωστόσο ότι είναι μια σπουδαία αρχή για αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας της σχολικής κοινότητας, για μικρούς και μεγάλους!
Από ανάρτηση της εκπαιδευτικού Γεροστάθη Μαρίας του 3ο Γυμνάσιο Καλύμνου στο χρονολόγιο του Νοιάζομαι και Δρω.
Πρόσφατα σχόλια