Το 18ο ΔΣ Ευόσμου επισκέφτηκε η κα Αντιγόνη Τσαρμποπούλου, συντονίστρια του προγράμματος, βοηθώντας τους μαθητές της Στ1 τάξης να προσεγγίσουν συναισθηματικά το θέμα «πρόσφυγας» και πιο συγκεκριμένα την πληθυσμιακή ομάδα «παιδιά πρόσφυγες» μέσα από την ανάγνωση και επεξεργασία του βιβλίου «Το σκληρό καρύδι» της Ελένης Σβορώνου.
Έγινε συζήτηση για το προσφυγικό ζήτημα και τις βασικές αιτίες της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουμε σήμερα και για τον αναγκαστικό εκτοπισμό λόγω συγκρούσεων και διώξεων.
Αναφέρθηκαν ιστορίες Ελλήνων προσφύγων και μεταναστών από παλιότερες και σύγχρονες ιστορίες μεταναστών στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες προκειμένου να γίνει διάκριση των όρων «πρόσφυγας» και «μετανάστης», αλλά και να εντοπιστούν ομοιότητες μεταξύ τους στο παρελθόν και το παρόν.
Η προσέγγιση του βιβλίου ξεκίνησε από το εξώφυλλο και συνεχίστηκε με τη σταδιακή ανάγνωση και παύση σε καίρια σημεία της πλοκής ώστε να γίνει επεξεργασία του κειμένου με τη χρήση ποικίλων μεθόδων βιωματικής μάθησης.
Στη συνέχεια σχηματίστηκε το περίγραμμα της Αϊσέ, του κεντρικού χαρακτήρα του βιβλίου, πάνω στο οποίο οι μαθητές κατέγραψαν τις πληροφορίες που συγκράτησαν γι΄αυτή.
Έπειτα, οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και απέδωσαν με την τεχνική της παγωμένης εικόνας τη σκηνή κατά την οποία η μικρή Αϊσέ στοχοποιείται από τους συμμαθητές της επειδή δεν φοράει τα κατάλληλα παπούτσια της γυμναστικής.
Οι άλλοι μαθητές κλήθηκαν να δώσουν φωνή στις σκέψεις και στα συναισθήματα όλων των χαρακτήρων που μετέχουν στη σκηνή και όχι μόνο της κεντρικής ηρωίδας. Η σκηνή, λοιπόν, ζωντάνεψε και οι μαθητές παρακολούθησαν τους ήρωες να μιλούν, να δρουν και να εκφράζουν σκέψεις και συναισθήματα. Έτσι, τα παιδιά διερεύνησαν συγχρόνως και τη δική τους στάση απέναντι στους πρόσφυγες. Παράλληλα προσπάθησαν να αναδείξουν τις θετικές δυνάμεις του κάθε παιδιού και της τάξης συνολικά, ώστε να λειτουργεί θετικά απέναντι σε κάθε πρόσφυγα, σε κάθε ξένο, σε κάθε «άλλον» αλλά και προς τους ομοίους του.
Τέλος, οι μαθητές χωρίστηκαν πάλι σε ομάδες και πήραν τον ρόλο του συγγραφέα. Μπήκαν στη θέση του άλλου και κατέγραψαν την εξέλιξη της ιστορίας από την πλευρά της Αϊσέ, της γυμνάστριας και ενός συμμαθητή.
Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας αυτής καλλιεργήθηκε πνεύμα συνεργασίας και εθελοντισμού. Οι μαθητές έμαθαν για την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και το έργο της. Επίσης, έγινε προσπάθεια καλλιέργειας στάσης ανοχής και αλληλεγγύης απέναντι στον πρόσφυγα, αλλά και απένατι σε κάθε άνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη ή είναι απομονωμένος από την ομάδα.
Πηγή: Η ανάρτηση βασίστηκε σε κείμενο της κας Σαρρούδη Ι.
Πρόσφατα σχόλια