Δώδεκα Σύροι, Κούρδοι συριακής καταγωγής, Αφγανοί, Αλγερινοί, Πακιστανοί, Μαροκινοί που είναι κρατούμενοι στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου και κάποιοι εξ ‘ αυτών φοιτούν στο παράρτημα του 6ου Γυμνασίου Βόλου που στεγάζεται από το 2002 στον χώρο αυτό, έδωσαν προφορικές συνεντεύξεις για τη ζωή τους και την πορεία τους μέχρι την Ελλάδα οι οποίες με τη συγγραφική επιμέλεια δύο καθηγητριών έγιναν βιβλίο.
Αυτό το βιβλίο «….Για δες άνθρωπος είμαι κι εγώ…» παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα σε μια ξεχωριστή εκδήλωση στο παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου παρουσία αρκετών συμπολιτών.
Για τρίτη συνεχή χρονιά το σχολείο συμμετέχει στο πρόγραμμα εθελοντισμού «Νοιάζομαι και Δρω». Με μεγάλη όρεξη ομολογουμένως και περιέργεια οι μαθητές αυτού του ιδιαίτερου σχολείου αποφάσισαν να περιδιαβούν στα μονοπάτια του εθελοντισμού με την βοήθεια των εκπαιδευτικών τους Ιωάννη Φόβου, Αναστασίας Χατζηπλή, Σοφίας Φράγγου, Μαρίας Ντουμάνη, Σοφίας Παπαργύρη και με την αμέριστη συμπαράσταση της συντονίστριας Μαγνησίας κ. Στέλλας Δημητρακοπούλου.

Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες είναι μαθητές και άλλοι είναι κρατούμενοι που δεν έρχονται σχολείο. Μόλις ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω», ευαισθητοποιήθηκαν, αποφάσισαν να ανοίξουν την ψυχή τους και να περιγράψουν τις εμπειρίες τους σχετικά με την απρόσμενη και βίαιη φυγή από τη χώρα τους.
Την καταγραφή των εμπειριών ανέλαβαν οι δυο φιλόλογοι του σχολείου Αναστασία Χατζηπλή και Φράγγου Σοφία, οι οποίες έπαιρναν τις συνεντεύξεις.
«Οι μαθητές μας, πίστεψαν και στήριζαν αυτό το εγχείρημα, ενώ κάποιοι «έπαιζαν» το ρόλο του μεταφραστή με περίσσια προθυμία και σοβαρότητα» τόνισε η διευθύντρια κ. Αναστασία Χατζηπλή που ως καθηγήτρια διδάσκει σε αυτό το σχολείο 14 χρόνια.
Και πρόσθεσε πως «μετά από λίγες ημέρες ήρθε και η δεύτερη έκπληξη: μας πλησίασαν και παιδιά που καταδικάστηκαν για μεταφορά μεταναστών. Ήταν αναπάντεχο και ειλικρινά, δεν ξέραμε πως να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση. Οι ίδιοι μας έβγαλαν από τη δύσκολη θέση και με τη χαρακτηριστική τους φράση: «Μι καπιτάν» ξεδίπλωναν την ιστορία τους σαν να ήθελαν να «τινάξουν» από πάνω τους το κακό που έπραξαν χωρίς να το καταλάβουν. Όλες οι συνεντεύξεις καταγράφηκαν χωρίς να αλλοιωθούν τα λεγόμενά τους και δημιουργήθηκε ένα μικρό βιβλίο, το οποίο εκδόθηκε φέτος».

Στην υλοποίηση του όλου εγχειρήματος συνέβαλαν ο μέχρι και πέρσι διευθυντής του σχολείου κ. Άγγελος Μιχόπουλος, ο διευθυντής του Σωφρονιστικού Καταστήματος κ. Βασίλης Αποστολάκης, η ωρομίσθια καθηγήτρια κ. Ιωάννα Τριανταφυλλάκη, η εκπαιδευτικός κ. Βιβή Νικολαΐδου. Η έκδοσή του υλοποιήθηκε με την οικονομική αρωγή του 6ου Γυμνασίου και ήταν ιδιαιτέρα συγκινητική η άμεση ανταπόκριση του διευθυντή κ. Δημοσθένη Τριανταφύλλου.
Μία ιστορία από το βιβλίο έχει διασκευαστεί και μετατραπεί σε κόμικ από τον κ. Ιωάννη Φόβο, Μαθηματικό του σχολείου με σκοπό να μπορεί να είναι πιο προσιτή στο μαθητικό κοινό.
Στην εκδήλωση μίλησε για το βιβλίο η καθηγήτρια του Τμήματος Ειδικής Αγωγής κ. Γκανά, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία των μαθητών του 7ου ΓΕΛ Βόλου που ανέλαβαν την αφήγηση και δραματοποίηση των κειμένων.

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ 

Πηγή: https://e-thessalia.gr/istories-zois-apo-neoys-metanastes-ston-volo-paroysiastike-to-vivlio-toy-parartimatos-toy-6oy-gymnasioy/