26 Μαΐου 2017

Λέξεις καλοσύνης και αγάπης αντήχησαν στις αίθουσες του τετραθέσιου 9ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας, όπου φοιτούν παιδιά Ρομά, όταν η βραβευμένη από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε., συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, επισκέφτηκε το σχολείο, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω».

Το πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω» υλοποιείται από το Μη κερδοσκοπικό Σωματείο Δεσμός και το Ίδρυμα Λαμπράκη, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (μέγας δωρητής), το Ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη και το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη που υποστηρίζουν το πρόγραμμα με αντίστοιχες δωρεές τους. Σκοπό έχει την ανάπτυξη της κουλτούρας της ενεργού πολιτειότητας, του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης στα παιδιά και στους νέους, καλλιεργώντας πηγαίες και βιώσιμες στάσεις ενεργού κοινωνικής προσφοράς με βιωματικές προσεγγίσεις.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης της συγγραφέως, η συζήτηση και το παιχνίδι πρωταγωνίστησαν. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου, «Μια Ζαχαρένια Συνταγή», να αναλύσουν τις έννοιες της αγάπης και της αλληλεγγύης που πραγματεύεται ο κεντρικός ήρωας του παραμυθιού, ο Ρένος ο Ζαχαρένιος. Η συγγραφέας χάρισε βιβλία σε όλους τους μαθητές, προσφορά των εκδόσεων «ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ».

Στο τέλος της μέρας, όλοι βεβαιώθηκαν ότι τα βιβλία για παιδιά, και οι φανταστικοί κόσμοι τους, μπορούν να φέρουν ένα «φωτεινότερο αύριο» μέσα από το «όμορφο σήμερα» όσων το έχουν ανάγκη.

Αρωγοί και συνοδοιπόροι των παιδιών στο διαρκές ταξίδι γνώσης στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Θήβας, οι εκπαιδευτικοί: Αικατερίνη Σολωμού (Διευθύντρια), Μαρία Παπαχρήστου, Ιωάννης Καζανάς–Ζαφείρης, Ιωάννα Γκαντάρα, Ελισάβετ Μίχα και η θεατρολόγος Ιουλία – Άννα Καγκαδή.

«Όταν ξεκινάς να γράψεις δεν ξέρεις καθ’ οδόν τι θα σου προκύψει. Για μένα το ταξίδι με το βιβλίο μου «Μια Ζαχαρένια Συνταγή» αυτό αποδείχθηκε. Μετατράπηκε από ένα λίγο ως πολύ άγνωστο ταξίδι σε μια έκρηξη συναισθημάτων που βίωσα. Τόσο από την αποδοχή του κόσμου, τον σκοπό του –με τα έσοδά του στηρίζει την παγκόσμια εκστρατεία Back2School της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, όσο και από τις συναντήσεις με τα παιδιά του κόσμου. Με παιδιά που ήρθα σε επαφή τόσο μέσα στα σχολεία, στις παρουσιάσεις, στις δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων. Και αυτό το ταξίδι αποδεικνύεται ένα ανοιχτό ταξίδι σε έναν μελλοντικό χρόνο, που ακόμα δε γνωρίζω. Πείθομαι, τελικά, ότι όταν κάτι ξεκινάει… Με τόση αγάπη δεν μπορεί παρά να σου επιστρέψει την αγάπη στο μέγιστο. Όπως η συνάντηση που είχα με τα παιδιά Ρομά του 6ου τετραθέσιου Δημοτικού Σχολείου Θήβας. Τα παιδιά είναι και αυτά σαν τη γραφή. Ποτέ δεν ξέρεις. Πάντα απρόβλεπτα στις αισθήσεις, με ιδιαίτερη συναισθηματική διαύγεια που σε αφυπνίζει στην αλήθεια της ζωής και του νοήματός της! Χαίρονται με την απλότητα, θυμίζοντάς μας την πηγή της ευτυχίας, που μεγαλώνοντας ξεχνάμε. Με το μαγικό τους εργαλείο, την παιδική ψυχή, με έκαναν να πιστέψω για μια ακόμη φορά, ότι σημασία δεν έχει πού μένεις, τι χρώμα έχεις, πόσο διαφορετικός είσαι, αλλά πώς η αγάπη, το γέλιο, η χαρά είναι ικανά να χαρίσουν απλόχερα ένα χάδι στην τρομαγμένη και γεμάτη βία ζωή που φτιάξαμε και ζούμε», δηλώνει στη «Ραδιοτηλεόραση» η συγγραφέας.

Πηγή: http://www.ert.gr/niazome-ke-dro-se-dimotiko-scholio-tis-thivas-me-pedia-roma/