Η πολύχρωμη ομπρέλλα δράσεων του 3ο Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Νέας Μάκρης κατάφερε να συνδέσει διαθεματικά την ανάγνωση και το βιβλίο με τον εθελοντισμό, την αλληλεγγύη και την ενεργό πολιτειότητα. Μέσα από το διάβασμα για την τρίτη ηλικία, τους άστεγους και τα άτομα με αναπηρία, κατασκεύασαν μία βιβλιοθήκη στον ελεύθερο χώρο της ΚΕΔΜΑ που παρέμενε αναξιοποίητος.
Δείτε εδώ την οργάνωση των Δράσεων από το Σχολείο καθώς και τη Σύνδεση των Δράσεων μεταξύ τους:
1.Νοιάζομαι & Δρω, ΔιαβάΖΩ για την Τρίτη Ηλικία
Με αφορμή το βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, «Μεγαλώνω τη γιαγιά μου» Νομική Βιβλιοθήκη 2016, σχεδιάστηκε μια δράση στα ΚΑΠΗ Νέας Μάκρης. Το 3ο Νηπιαγωγείο κινητοποιώντας το όμορα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία κατέληξε στο σχεδιασμό των παρακάτω δραστηριοτήτων:
– Συζήτηση και προβληματισμός σχετικά με την Τρίτη ηλικία με αφορμή την ανάγνωση του βιβλίου. Ανταλλαγή απόψεων κι αναζήτηση δομών (ΚΑΠΗ)
– Πραγματοποίηση επίσκεψης στα ΚΑΠΗ Νέας Μάκρης, κατασκευή κάρτας με αφορμή το βιβλίο και αναζήτηση χορηγών προκειμένου να εξασφαλιστούν γλαστράκια-δώρα.
– Πραγματοποίηση εκδήλωσης στα ΚΑΠΗ με τη συμμετοχή του Συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλου, μελών του ΚΑΠΗ, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
2.Νοιάζομαι & Δρω, ΔιαβάΖΩ για τους Άστεγους
Με αφορμή το βιβλίο της Μαρίας Σκαμάγκα «Ο σκύλος Κάρλος» Μεταίχμιο, 2016 και το βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, «Το σπίτι το δικό μας» Νομική Βιβλιοθήκη 2016, το 3ο Νηπιαγωγείο κινητοποιώντας το όμορα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία κατέληξε στην πραγματοποίηση των παρακάτω δραστηριοτήτων:
– Συζήτηση και προβληματισμός σχετικά με τους άστεγους με αφορμή την ανάγνωση των βιβλίων. Ανταλλαγή απόψεων κι αναζήτηση δομών (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Σχεδία)
– Συγκέντρωση τροφίμων κι εθελοντική εργασία στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.
-Αποστολή επιστολή διαμαρτυρίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την επικείμενη κατάργηση της δομής στο Δήμο Μαραθώνα.
– Πραγματοποίηση εκδήλωσης στην ΚΕΔΜΑ Νέας Μάκρης με τη σύμπραξη παιδιών, εκπαιδευτικών από τα σχολεία της περιοχής, συγγραφέων. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν οι Ακτιβιστές Αναγνώστες και η Σχεδία. Θα πραγματοποιηθούν ομιλίες, δρώμενα κι εργαστήρι εθελοντών. Στο εργαστήρι θα κατασκευαστούν κούκλες από κάλτσες οι οποίες θα ανταλλάσσονται με τρόφιμα για τους άστεγους.
3.Νοιάζομαι & Δρω, ΔιαβάΖΩ για την ίδρυση μιας Βιβλιοθήκης
Με αφορμή την ημέρα παιδικού βιβλίου και το βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση «Η Ξύπνια Βασιλοπούλα» Μεταίχμιο (2016), δημιουργούμε μια εθελοντική ομάδα δράσης αποτελούμενη από παιδιά, εκπαιδευτικούς γονείς και πολίτες. Δεδομένου του γραπτού αιτήματος για τη δημιουργία μιας Παιδικής Βιβλιοθήκης από τα Νηπιαγωγεία της περιοχής, «καταλαμβάνουμε» ακτιβιστικά τον ελεύθερο χώρο της ΚΕΔΜΑ που δεν έχει αξιοποιηθεί. Διαμορφώσαμε τον χώρο και τοποθετήσαμε τα βιβλία που έχουμε συλλέξει από εθελοντές. Δημιουργήσαμε μια ομάδα εθελοντών οι οποίοι εκ περιτροπής ανέλαβαν την λειτουργία της Βιβλιοθήκης σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες προκειμένου να είναι επισκέψιμη από το κοινό. Παραδώσαμε μία ανταλλακτική Βιβλιοθήκηστο Τύμβο Μαραθώνα.
Τέλος σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Μαραθώνα (ΚΕΔΜΑ) οργανώσαμε μιας ανοιχτή προς το κοινό εκδήλωσης με καλεσμένη τη Σάσα Βούλγαρη
4.Νοιάζομαι & Δρω, ΔιαβάΖΩ για τα άτομα με αναπηρία όρασης ή Βάζω τα μάτια, βάζεις τα αφτιά να διαβάσουμε παρέα;
Με αφορμή το βιβλίο της «Η Φένια η αγαπημένη των ήχων» Πατάκης, 2015, πραγματοποιήθηκε μια δράση για τα άτομα με αναπηρία όρασης με τις εξής δραστηριότητες:
– Συζήτηση και προβληματισμό σχετικά με τα άτομα με αναπηρία όρασης μετά την ανάγνωση του βιβλίου. Ανταλλαγή απόψεων κι αναζήτηση δομών (ΚΕΑΤ, Φάρος Τυφλών)
– Εθελοντική εργασία ως προς τη δημιουργία απτικού βιβλίου «Αλέξη, φάε κάτι» Άλισον Φαλκονάκη, Μεταίχμιο (2014)
– Επίσκεψη στο Μουσείο Αφής
Γ3. Σύνδεση των δράσεων:
Όλες οι δράσεις της μονάδας μας έχουν ως αφόρμηση ένα βιβλίο. Αφορούν στον Πολιτισμό και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας με απώτερο στόχο τη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής . Το βιβλίο αποτελεί πολιτισμικό αγαθό οποίο πρέπει να απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες αλλά και αφορμή για σκέψεις και προβληματισμό που με κατάλληλη καθοδήγηση μπορούν να οδηγήσουν σε δράσεις βελτίωσης της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται οι ΒΙΒΛΙΟΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ. Παιδιά, εκπαιδευτικοί, γονείς, εθελοντικές ομάδες, συγγραφείς, εικονογράφοι και παράγοντες της τοπικής κοινωνίας μέσω του βιβλίου, έχουν την ευκαιρία να βρουν έναν «κοινό τόπο» σκέψης και δράσης με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών και κυρίως των παιδιών και των ευπαθών ομάδων, που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Συμμετέχοντας στις Βιβλιοπεριπέτειες κάθε παιδί «νοιάζεται και δρα» ως ενεργός πολίτης.
Πρόσφατα σχόλια