Αφιερωμένος ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος στην κοινωνική αλληλεγγύη από τους μαθητές του Λαμπρακείου Γυμνασίου Βάμου, στη σκέψη πως εκείνες τις  μέρες που οι περισσότεροι τις μοιράζονται με τα αγαπημένα τους πρόσωπα σε ένα χαρούμενο κλίμα, κάποιοι είναι μόνοι και αβοήθητοι…

Τα παιδιά συγκέντρωσαν ρούχα, είδη πρώτης ανάγκης, παιχνίδια και τρόφιμα για το Χαμόγελο του Παιδιού και τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Αποκορώνου. Η δράση ανακοινώθηκε και στην ιστοσελίδα του σχολείου και οργανώθηκε ομάδα για την τακτοποίηση και τη  συσκευασία των υλικών της συλλογής.

Παράλληλα, ομάδα μαθητριών και καθηγητριών οργάνωσε χριστουγεννιάτικη αγορά! Κατασκευάστηκαν διακοσμητικά Χριστουγεννιάτικα αντικείμενα κηροπήγια, μικρά δώρα, γούρια, κάρτες, κοσμήματα και στις 23 Δεκεμβρίου στην αίθουσα Λαμπράκη και όλα εκτέθηκαν στους φιλοξενούμενους και στους μαθητές για αγορά! Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν για την ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου, στην ομάδα του Δήμου Αποκορώνου, η οποία επισκέφθηκε  το σχολείο την ημέρα εκείνη με επικεφαλής την κ. Αργυρώ Μπενάκη, Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο της κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου. Η κ. Μπενάκη συνεχάρη τους μαθητές για την εθελοντική πρωτοβουλία τους και τα συναισθήματά τους και μίλησε στους μαθητές για τις κοινωνικές δομές του Δήμου και την έννοια της αλληλεγγύης.  Την ομάδα συνόδευσαν ο Αντιδήμαρχος Δήμου Αποκορώνου κ. Λιμαντζάκης Λεωνίδας,  η κ. Βρυωνάκη και εθελόντρια πολύτιμη βοηθός της ομάδας του Δήμου για την παράδοση των τροφίμων.

Το πνεύμα της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού γεννάει ολοένα και περισσότερες δράσεις όμως! Η Β΄ και Γ΄ τάξη του σχολείου  επισκέφθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος«Νοιάζομαι και Δρω» το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων Τον εγκάρδιο χαιρετισμό με τους υπεύθυνους νοσηλευτές, διαδέχτηκαν οι ευχές για τα χρόνια πολλά στους παρευρισκόμενους,  με Χριστουγεννιάτικες κάρτες που κατασκεύασαν οι μαθητές, ενώ αργότερα έψαλλαν τα κάλαντα στους ηλικιωμένους που τους περίμεναν στο σαλόνι του ιδρύματος και τους κέρασαν μελομακάρονα! Χόρεψαν μαζί τους παραδοσιακούς χορούς σε ένα μικρό γλεντάκι που στήθηκε εκεί μπροστά τους από τρεις μαθητές της Γ΄ τάξης, οι οποίοι έφεραν μαζί τους λύρα, λαούτο και μαντολίνο αντίστοιχα. Οι παρευρισκόμενοι νοσηλευτές και ηλικιωμένοι χάρηκαν και διασκέδασαν με τη μικρή συναυλία των μαθητών!

Και αφού το Λαμπράκειο Γυμνάσιο Βάμου νοιάζεται και δρα, προσφέροντας χαρά σε ανθρώπους που βρέθηκαν μόνοι και νοσταλγούν στιγμές οικογενειακής θαλπωρής, αποφασίζει να φροντίσει και το σχολικό του κήπο! Έχοντας πάρει με φανερό ενθουσιασμό την απόφαση τα παρτέρια του σχολείου να γεμίσουν με φυτά, οι υπεύθυνοι του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης επισκέφτηκαν το σχολείο και ξεκίνησαν την ενημέρωση με ένα παιχνίδι γνωριμίας με τους μαθητές. Ακολούθησε παρουσίαση και συζήτηση  με θέμα τη λειψυδρία και τη διαχείριση του νερού παγκοσμίως και ύστερα από ένα παιχνίδι ελεύθερης έκφρασης, με τη συνεργασία εκπαιδευτικών και μαθητών, έγινε σχεδιασμός για τη φύτευση καλλωπιστικών φυτών στα παρτέρια του κήπου του σχολείου, ο οποίος άρχισε να γεμίζει χρώματα και αρώματα…Στο πλαίσιο μιας ευχάριστης και δημιουργικής συνεργασίας οι εθελοντές μας έμαθαν για τον κύκλο της ζωής, σκαλίζοντας και φυτεύοντας στον κήπο που έχει το δεύτερό τους σπίτι…

Και το υπέροχο ταξίδι στις δράσεις της εθελοντικής ομάδας του Λαμπρακείου Γυμνασίου του Βάμου κλείνει με κάτι σπουδαίο: την υιοθεσία του αρχαίου θεάτρου της πόλης Απτέρας, σε συνεργασία με το 2ο Γυμνάσιο Χανίων! Πρόκειται για μια πράξη που πέρασε  μέσα από το σωματείο «Διάζωμα» αλλά και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, οι οποίοι στάθηκαν αρωγοί σε αυτή την τόσο αξιέπαινη προσπάθεια. Μια δράση που ξεκίνησε, συνεχίζεται και αποτελεί φωτεινό παράδειγμα ενεργού πολιτειότητας, στην προσπάθεια όσων ενδιαφέρονται να διασώσουν και να  αναδείξουν τους δεσμούς της τοπικής κοινωνίας με το παρελθόν και να κινητοποιήσουν το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο να προβληματιστεί για την αξία της πολιτιστικής του κληρονομιάς! Και τι καλύτερο να διαδώσουν το στόχο τους από μια εκδήλωση; Έτσι, το Νοέμβριο του 2016 οι μαθητές  ανηφόρισαν το λόφο αποφασισμένοι να κάνουν γνωστό τον τόπο και την ιστορία του στον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο. Ανέλαβαν το  ρόλο του ξεναγού και  του ιστορικού αυτενεργώντας, δίνοντας τη δυνατότητα σε πλήθος επισκεπτών να ανατροφοδοτήσουν με τον δικό τους τρόπο την όλη διαδικασία, αντάμα με τα μουσικά σύνολα που τιμούν τα Χανιά, όπως τους «Passepartout» και τους «Καθ’ ωδών»…

Ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας δίνουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Προγράμματος “Νοιάζομαι και Δρω” να γινόμαστε ολοένα και πλουσιότεροι σε εμπειρίες-μαθήματα ζωής!